13.8 C
Budapest
csütörtök, február 29, 2024
HomeEgészségügyBudapesti adatok jelezhetik, hogy nálunk is kezd beindulni az omikron

Budapesti adatok jelezhetik, hogy nálunk is kezd beindulni az omikron

Országosan ugyan továbbra is javulnak a járványadatok, hétről hétre egyre kevesebb új fertőzöttet regisztrálnak, de van egy figyelmeztető adat, ami a számos országban villámgyorsan terjedő omikron beindulására utalhat.

Nem az, hogy az operatív törzs szerint az elmúlt hat nap alatt mindössze 7 omikronos esetet igazoltak a Nemzeti Népegészségügyi Központban, mert ez sokkal inkább a felderítés komolytalanságát mutatja. Aligha hihető, hogy a több országban hetek alatt a delta variánst kiszorító omikron nálunk két hét alatt eddig összesen 68 fertőzést okozott. Márpedig hivatalosan ennyi a szám, nálunk elég random vizsgálják a pozitív mintákon, hogy melyik variáns felelős a fertőzésért. (12 364 új fertőzöttet jelentettek az elmúlt hat napban. Ebből mutattak ki 7 omikronos fertőzést). Ahol ezt komolyabban veszik, ott már vagy az omikron a domináns, vagy közel áll ehhez. (Az első omikronos magyar fertőzötteket sem az NNK találta meg, hanem a Neumann Labs nevű magánlabor. Náluk már a vizsgált minták többségében az omikron variáns van.)

Amire érdemes figyelni, azok a budapesti fertőzöttségi adatok. Ma 827 új fertőzöttet jelentettek Budapestről, miközben egy hete még csak 511-et. Hosszú hetek csökkenő trendje tört meg ezzel.

Természetesen érdemes lesz figyelni a következő napokat is, hogy egyszeri kiugrás-e, esetleg a karácsonyi adattorlódás miatt van.

De voltak már jelei annak, hogy a fővárosban lassul a csökkenés. Míg a megyékben 30-40 százalékkal kevesebb új fertőzöttek jelentettek az elmúlt hét napban, mint egy héttel korábban, Budapesten mindössze 7 százalékos a csökkenés az előző hét és a mostani között.

Ha a hétnapos mozgóátlagot nézzük, akkor meg is fordult a csökkenés trendje Budapesten. Ráadásul úgy, hogy most iskola sincs, sokan vannak szabadságon.

Az már eddig is kisebb csoda volt, hogy az itthon december 13-án kimutatott omikron ellenére továbbra is csökken az új fertőzöttek száma. A deltánál jóval fertőzőbb omikron miatt több országban is rekord napi fertőzöttszámokat jelentenek. Több vizsgálat szerint ugyanakkor egyelőre kevesebben kerülnek kórházba az omikronnal fertőzöttek közül, mint amennyi deltás igényel kórházi ellátást. (A még korábbi variánsokhoz képest ugyanakkor rosszabbak a mutatók.)

Amitől tartanak a szakemberek, hogy arányaiban hiába kerülnek kevesebben kórházba az omikron miatt, mert olyan sok a fertőzött, hogy még így is óriási nyomás alá kerülhet az egészségügy. (via mtahooligans)

 

 

444.hu

 

Népszerű