10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeHűhaAz ellenzék eltörölné a szolgálati jogviszonyt és önálló egészségügyi minisztériumot hozna létre

Az ellenzék eltörölné a szolgálati jogviszonyt és önálló egészségügyi minisztériumot hozna létre

Az egységes ellenzék bemutatta az egészségügyi programját. Béremelést, önálló tárcát és a várólisták csökkentését ígérik.

Választási győzelem esetén első dolga lesz az egységes ellenzéknek, hogy visszavonja az egészségügyi dolgozókat érintő szolgálati jogviszonyt – mondta Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője szerdán az ellenzék egészségügyi programjának a bemutató sajtótájékoztatóján.

Lukács azt ígérte, hogy visszaadják az orvosok, ápolók szabadságát, megtartva egyúttal a bérüket, amit még emelnének is. Kiemelte a szakdolgozókat, mint akik különösen nehéz helyzetben vannak.

A koronavírus-járványra kitérve azt mondta Lukács, hogy jól látszott, nem volt gazdája a pandémia kezelésének, ebből is látszik, hogy önálló egészségügyi minisztériumra van szükség, ami a programjuk egyik alapja.

Havasi Gábor, a Momentum Mozgalom egészségpolitikusa és a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka arról beszélt, hogy mindannyiunknak van olyan rokona, vagy ismerőse, aki hónapokat vár egy szakorvosi vizsgálatra, egy műtétre, akár egy évet is. Emiatt a magyarok a TB mellett egyre többet költenek arra, hogy a magánegészségügyben időben megfelelő ellátáshoz jussanak. Havasi szerint az az ellenzék célja, hogy a hatékonyság növelésével, jobb szervezettséggel csökkentsék a várólistákat, illetve a megelőzéssel, korai felismeréssel növeljék a daganatos betegek gyógyulásának esélyeit.

A politikus szerint fontos, hogy a Márki-Zay kormány gyors és hatékony teljesítménynövelő intézkedéseket tegyen meg. A vizsgálatok és a beavatkozások finanszírozását a valós költségekhez kell igazítani, a teljesítményt korlátozó intézkedéseket meg kell szüntetni. A szűrővizsgálatokra államilag fizetett szabadnapokat biztosítanának, a budapesti képalkotó diagnosztikai programot kiterjesztenék az egész országra – mondta.

Komáromi Zoltán DK-s szakpolitikus szerint a Fidesz tönkretette az egészségügyet, amit szerinte már csak az ott dolgozók elhivatottsága működtet. Az orvos- és szakápolóhiány minden területet érint, a magánegészségügyet is – mondta. Komáromi azt ígérte, kormányra kerülésük után már néhány hónappal láthatóak lesznek azok az eredményeik. A távlati terveikről azt mondta, négy év alatt arányaiban európai szintre kell emelni az ágazatra fordított kiadásokat. A bérekről úgy vélekedett, olyan szintre kell emelni őket, hogy senkinek se jusson eszébe elhagyni az ágazatot, vagy az országot.

Ez a program visszafogottabb, mint amiről Márki-Zay Péter beszélt az előválasztás alatt. Ő azt ígérte, hogy aki bizonyos időn belül nem jut az állami rendszerben kezelésre, mehet az állam kontójára magánellátásba. Márki-Zay a kórházracionalizálást sem zárta ki.

Az elmúlt napokban az ellenzék már bemutatta a gazdasági és a szociális programját is.

 

hvg.hu

 

Népszerű