Home Közlekedés BKK közlemény: ellenőrizzétek a bérletek, igazolványok érvényességét utazás előtt!

BKK közlemény: ellenőrizzétek a bérletek, igazolványok érvényességét utazás előtt!

0
BKK közlemény: ellenőrizzétek a bérletek, igazolványok érvényességét utazás előtt!

Egyre nő a tömegközlekedést igénybe vevők száma, azonban még érvényben vannak a veszélyhelyzet idején érvényes intézkedések. Hogy az utazás során ne érjen kellemetlen és főleg drága meglepetés, érdemes ellenőrizni az igazolvány és az utazási kedvezményekhez szükséges igazolások érvényességi idejét – figyelmeztet a BKK.

A társaság összefoglalta, hogy mire érdemes figyelni az egyes igazolványtípusokkal és bérletigazolványokkal kapcsolatban.

 

 

Bérletigazolványok:

2021. május 1. után csak érvényes bérletigazolványt lehet használni. Azok a nyugdíjas vagy kisgyerekes bérletigazolványok, amelyek a 2020. március 11-június 17. közötti időszakban jártak le, 2020. december 15-ig voltak használhatók, 2021. márciusban jártak le, 2021. április 30-ig fogadhatta el érvényesként a BKK.

A nyugdíjas bérletigazolvány érvényesítéshez a 2020. március 11. és július 3. között, valamint a veszélyhelyzet idején lejáró utazási kedvezmények igazolására szolgáló okmányokat is elfogadják.

A kisgyerekes bérletre – amelyhez a bérletigazolványt félévente szükséges megújítani – a jogosultságot (budapesti lakcímmel) a GYES, GYET, GYED, vagy CSED juttatásokról a kifizetőhelytől kapott eredeti igazolás vagy megállapító határozat bemutatásával lehet igazolni. Ezek a dokumentumok a kiállításuk keltétől számított legfeljebb 6 hónapig mutathatók be, a BKK honlapján részletezett szabályok szerint.

Álláskeresők bérlete:

Az álláskeresőknek szóló havi bérlet a BKK jegy- és bérletpénztáraiban, ügyfélközpontjaiban, valamint Központi ügyfélszolgálatán váltható ki az alábbi iratok bemutatásával:

  • 30 napnál nem régebbi keltezésű, papír alapú, eredeti hatósági bizonyítvány,
  • érvényes, személyazonosításra alkalmas okmány,
  • lakcímkártya.

Igazolványok, okmányok, igazolások:

A 2020. március 11. és július 3. között lejárt igazolványokat, továbbá a veszélyhelyzet idején lejáró (2020. november 4-től a veszélyhelyzet végéig), magyar hatóság által kiállított hivatalos okmányokat (pl.: személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél, vezetői engedély), illetve a fenti pontokban nem említett további utazási kedvezmények igazolására szolgáló okmányokat, igazolásokat (pl.: ellátottak utazási utalványa, MÁK hatósági igazolvány) a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesnek kell elfogadni; a tartózkodási, letelepedési és bevándorlási okmányok csak a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napig érvényesek.

Diákigazolványok:

A diákok a 2019/2020 és a 2020/2021 tanév I. és II. féléves felsőoktatási illetve köznevelési érvényesítő matricával ellátott diákigazolványát érvényes okmányként kell elfogadni. Ugyanez a szabály vonatkozik azokra a diákigazolványt helyettesítő igazolásokra is, amelyeket a tanintézmények elektronikus formában küldtek a diákoknak, és azokat kinyomtatva használták eddig a tanulók. Azokat az igazolásokat, amelyek a rajtuk feltüntetett érvényességi idő szerint 2020. november 4-én vagy azt követően járnak le, érvényesnek kell tekinteni.

 

BKK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here