Baj van a kerületben! Ki állja a közétkeztetés növekvő számláját?

0

A kerületi közétkeztetésben az a helyzet állt elő, hogy az önkormányzatnak a jövő évre a hivatalosan elfogadott infláció mértékénél lényegesen nagyobb áremelésre kell számítania a szolgáltatók részéről.

 

A XVIII. kerületben az önkormányzat három szolgáltatóval áll szerződéses kapcsolatban, amelyek a helyi óvodákat, általános és középiskolákat, valamint a szociális intézmények egy részét látják el.

Kőrös Péter szerint, míg a KSH 6 százalék körüli élelmiszer-ipari inflációt mutat ki, addig a gyakorlatban ez 15-18 százalékos. Az alpolgármester elmondta, hogy a megemelkedett költségei alapján mindhárom szolgáltató jelezte az önkormányzatnak, hogy ekkora mértékű emelésre tartanak igényt, mert ezek a valós folyamatok. Ez a jelenlegi árak mellett 143 millió forint többletköltséget jelent.

A szerződés szerint a szolgáltatók 6 százalék körüli emelésre jogosultak, ám ha senki nem fizeti meg a KSH által megállapított infláció és a szolgáltatók igénye közötti különbözetet, akkor romolhat az ételek minősége, a szolgáltatók engedhetnek a színvonalból. Ha nem teszik ezt, csődbe mehetnek, de akkor ugyancsak az étkeztetés kerül nehéz helyzetbe.

A színvonal megtartása érdekében a különbözet előteremthető olyan módon is, hogy az emelés egy részét áthárítják a szülőkre, erre azonban a mai helyzetben nincs lehetőség. A képviselő-testület előreláthatóan decemberben alkotja meg a jövő évi költségvetési rendeletét, amelyben jelenleg nincs fedezet a megemelkedett költségekre.

Az infláció mértékének megállapításából eredő probléma nem csupán Pestszentlőrinc-Pestszentimrén okoz fejtörést, hanem kisebb-nagyobb mértékben valamennyi önkormányzatnál. A közétkeztetésben így olyan helyzet állt elő, amelyben mindenki színvonalas szolgáltatást szeretne, azt, hogy jó minőségű ételeket kapjanak mind az oktatási, mind a szociális intézményekben, ennek azonban ára van. Annak felelősségét, hogy ezt az árat részben vagy egészben ki fizeti meg, a kormány az önkormányzatokra hárítja.

B. Z.

bp18.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here