21 C
Budapest
péntek, április 12, 2024
HomeAutó-motor-tunningAnno - Régen így nézett ki egy Trabant félreállítása!

Anno – Régen így nézett ki egy Trabant félreállítása!

A  rendőrség centenáriuma alkalmából a Fortepan archívumának anyagát szemlézve mutatjuk be, hogyan szolgáltak a múltbéli idők zsarui.

Ma már sokszor csak nosztalgiázunk a korabeli technikán, módszereken, egyenruhákon, a dobogón, amelyről a forgalmat irányították. Mégis azt látjuk, hogy a mai szolgálati ágak elődei – részben vagy egészében – nagyon rég jelen vannak a testületnél. A lovasok, a motorosok, a vízi rendészek, a gépkocsizók, a gyalogos járőrök, a helyszínelők.

A közlekedési zsaruk ma már nem Trabantokat és Wartburgokat állítanak félre jellemzően, hanem akár több száz lóerős kocsikat. Felgyorsult a közlekedés és maga az élet. A mostanság szolgáló rendőröknek is az új kihívásokhoz kell igazítaniuk módszereiket, eszközeiket. A technika villámsebességgel fejlődik, nem évtizedek, de évek vagy hónapok alatt. Jönnek új lehetőségek a bűnüldözők számára.

De álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk az elődökre, az ő fáradságos munkájukra, amellyel megalapozták a mai, modern rendőrség munkáját. Gondoljunk rájuk tisztelettel!

T. T. L.

(fotók: Fortepan)

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Népszerű