Ajajj! Drágulnak az albérletek: átlagosan 135 ezer forint Budapesten a bérleti díj

0

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből kiderül, hogy enyhén drágultak a kiadó lakások bérleti díjai az előző hónaphoz képest, miközben a kínálat szűkült.

Emelkedtek az átlagos albérletdíjak áprilisban: országosan és Budapesten is 1,3-1,3 százalékos növekedést mutatott az előző hónaphoz képest a lakbérindex. Bár havi szinten drágulás történt, éves szinten még minimális csökkenés látható: tavaly áprilishoz képest – amikor a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt mélypontra süllyedtek a bérleti díjak – 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak az idén.

Május közepén a fővárosban 135 ezer forintnál járt az átlagos bérleti díj, ami 5 ezer forintos drágulást jelent áprilishoz képest. Az emelkedés azonban az új építésű kiadó lakásoknak köszönhető. A bérelhető használt lakások átlagos négyzetméterára ugyanis nem változott a tulajdonosi kínálatban, maradt az áprilisi 3 ezer forintos szinten.

A kínálat felemásan alakult májusban, az egy évvel korábbihoz képest bővült, áprilishoz képest viszont szűkült: az ingatlan.com adatai szerint májusban több mint 20 ezer hirdetésben kínáltak kiadásra lakásokat országszerte a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Ez az egy évvel korábbihoz képest bővülést jelent, azaz nagyobb volt a választék, mint 2020 májusában, amikor a járvány miatt a hosszú távra kiadó lakáshotelek miatt megnőtt az albérletpiaci kínálat. Idén áprilishoz képest viszont május közepére szűkült a kínálat, amiben szerepet játszhat az, hogy sok tulajdonos tartalékol. Azaz várják az albérletpiac csúcsidőszakát, mivel a kereslet erejétől függően a felvételi ponthatárok kihirdetése után júliusban és augusztusban feljebb kúsztak az árak 2015 és 2019 közötti időszakban – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. 

18.kerulet.ittlakunk.hu

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here