0.1 C
Budapest
szerda, december 6, 2023
HomeHűhaA tankerület felfüggesztette kerületünkben az ingyenes úszásoktatást és az iskolai tanfolyamokat

A tankerület felfüggesztette kerületünkben az ingyenes úszásoktatást és az iskolai tanfolyamokat

Szaniszló Sándor arról adott tájékoztatást, hogy a Külső-Pesti Tankerülti Központ felmondta az önkormányzattal kötött megállapodást és a jövőben nem járul hozzá a kerületi diákok ingyenes sportolási lehetőségéhez. Az alábbiakban a polgármester tájékoztatását osztjuk meg változtatás nélkül.

„A Külső-Pesti Tankerületi Központ karácsony előtt, december 22-én kelt levelében arról tájékoztatta a kerület vezetését, hogy a tankerület és az önkormányzat között éveken keresztül működő, a kerületi gyermekek egészséges életmódját támogató és lehetővé tevő megállapodást a „jelen körülmények között” nem áll szándékában fenntartani. Ennek értelmében felfüggesztette az ingyenes iskolai úszásoktatást, sőt, az iskolai sportlétesítményeket (tornatermeket, sportpályákat, sátrakat) sem bocsátja a kerületi sportközösség rendelkezésére.

Ez komoly nehézségeket okoz a kerületi sportéletben, hiszen például az ingyenes úszásoktatás és egyéb iskolai tanfolyamok folytatását lehetetleníti el. Az önkormányzat (Városgazda) és a tankerület közötti eddigi megállapodás értelmében ugyanis a kerület ingyenesen bocsájtotta rendelkezésre az uszodákat, a tankerület pedig fizette szakoktatókat és a buszos szállítást. A megállapodás felmondásával a tankerület az általa eddig finanszírozott feladatokból kivonul, és a szülőkre, sportolókra terhelné annak költségeit.

Válaszul arra, hogy kerületünk nem akarja ráterhelni az érintettekre azokat a költségeket, amelyek fizetése az eddigi megállapodás szerint a tankerület kötelessége lenne, Rábel Krisztina felfüggesztette az úszásoktatást és egyéb, iskolai tanfolyamokat.

A Városgazda Utánpótlás Akadémia és az önkormányzat azon dolgozik, hogy az eddigi ingyenes sportolási lehetőség továbbra is a kerületiek rendelkezésére álljon, se a medencehasználatért, se a szállításért ne kelljen a jövőben sem fizetniük. Ennek érdekében folyamatos tárgyalásban vagyunk a tankerülettel, ám ez a másik fél elzárkózása és elutasító hozzáállása miatt időigényes folyamat.

Álláspontunk szerint a tankerület magatartása nemcsak káros, de alkotmányos jogokat is sért, amennyiben korlátozza az egészséges élethez és a tanuláshoz való alapjogokat.

A helyzetet elfogadhatatlannak tartjuk és azon vagyunk, hogy a tankerület visszatérjen a korábban megszokott, bevált és működő rendszerbe, és az önkormányzathoz hasonlóan a gyerekek, sportolni vágyók, a szülők és az iskolák érdekeit tartsa szem előtt, az általuk „jelen körülményeknek” nevezett kifogások helyett” – fogalmazott a polgármester.

 

Népszerű