15.4 C
Budapest
vasárnap, szeptember 24, 2023
HomeGazdaságA Momentum a GYED 14 hónapjából 3-at az apáknak fizetne

A Momentum a GYED 14 hónapjából 3-at az apáknak fizetne

De bezáratná az orosz Nemzetközi Befektetési Bank budapesti kirendeltségét is. Előválasztási programot hirdetett Fekete-Győr András, a párt miniszterelnök-jelöltje.

Előválasztási programbemutatót rendezett egy online videó formájában a Momentum Mozgalom. Fekete-Győr András, a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje az eseményen elmondta:

„30 éve ígérik nekünk, hogy utolérjük Nyugat-Európát. Ezt ígérték a rendszerváltás idején, ezt ígérték 2004-ben az Európai Uniós csatlakozásnál, és ezt mondták 2010-ben is. Nem teljesült, de 2022-ben kapunk egy újabb esélyt, talán az utolsót, hogy elindítsuk Magyarországot a Nyugat irányába. Ehhez viszont rendszerszintű változásra, bátor, újító, ambíciózus célokra van szükség. Mi momentumosok hiszünk abban, hogy bármi is volt jellemző az elmúlt 30 év választási küzdelmeire, a program a legfontosabb. És fontos már itt, az előválasztáson is. Az előválasztás a programokról, a 2022 utáni Magyarországról alkotott jövőképről kell szóljon. Mert ha nem lennének programok, akkor majd kizárólag abban versengünk, hogy ki tud durvábbat mondani Orbán Viktorról?”

Az előválasztáson induló, a közös miniszterelnök-jelölti posztra aspiráló politikus ezzel vélhetően azoknak kívánt odaszúrni, akik kritizálták a Momentum múlt heti programhirdetését arra hivatkozva, hogy az összefogni készülő 6 ellenzéki párt éppen közös programot készül kidolgzni. Fekete-Győr a programbemutató elején felsorolta a Momentum Új Magyarország Tervének fő programpontjait:

 • az oktatás megújítása finn minta alapján,
 • az egészségügy brit mintára történő átalakítása,
 • a zöld Magyarország megteremtése,
 • a családok egyenlőségének biztosítása,
 • valamint a 4 napos munkahét, a Magyarország-részvény, a rugalmas nyugdíj és az euró bevezetése.

Ezt követően a Momentum egyfajta jelöltbemutatót is tartott, hiszen a programpontokért, illetve szakpolitikai tervekért felelős politikusok várhatóan az előválasztáson is a Momentum jelöltjei lesznek majd.

 • Vajda Viktória, a Momentum családpolitikusa többek közt az úgynevezett apahónapok bevezetéséről beszélt, amely alapján a GYED 14 hónapjából 3 a másik szülőnek járna.
 • Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa és elnökségi tagja a tankötelezettség 18 évre való visszaállításáról beszélt, valamint arról, hogy minden 10 éven felüli diáknak laptopot vagy tabletet kell biztosítani, hogy a digitális készségek fejlesztése ne csak a középosztály gyermekeit illesse meg.
 • Ilyés Márton, a Momentum gazdaságpolitikusa a rugalmas nyugdíj bevezetéséről, a 4 napos munkahét elérhetővé tételéről, a Magyarország-részvényről beszélt.
 • Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka elmondta, hogy a várólisták csökkentése céljából brit és német példára a magánszolgáltatókat is bevonnák az állami betegellátásba, így lehetővé tennék, hogy a hiányterületeken az állam szabályozott, szerződéses keretek között kapacitást vásároljon a magánellátóktól. Beszélt arról is, hogy a szűrővizsgálatok számának növelése érdekében államilag fizetett szabadnapokat biztosítanának.
 • Szigeti Flóra az „európai jogállam felépítéséről” beszélt, kiemelve, hogy 2 ciklusban maximalizálnák a miniszterelnöki mandátumot, és bevezetnék a közvetlen köztársaságielnök-választást.
 • Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa pedig arról beszélt, vissza kell adni a helyi közösségeknek a saját színházaikat, és be kell vezetni a kulturális közszolgálati jogviszonyt.
 • Naszádos Zsófia a külpolitikai témában elmondta: azonnali, teljes körű átvilágítást hajtanának végre a nemzetbiztonságilag kiemelt jelentőségű intézményekben, bezáratnák az orosz Nemzetközi Befektetési Bank budapesti kirendeltségét, és kitiltanák a kínai cégeket a magyar telekommunikációs hálózatok építéséből.
 • Lőcsei Lajos a magyarországi cigányság helyzetéről és a Momentum romapolitikájáról beszélt. Kijelentette, fel kell számolni a szegregációt a közoktatásban, támogatni kell a közszféra területén a cigány származásúak alkalmazását, valamint a roma színházak, roma múzeumok létrehozását.
 • Urfi Máté, a Momentum Klímakörök vezetője kijelentette, 2050-re karbonsemlegessé kell tenni Magyarországot, évente legalább 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését kell elvégezni, és évente legalább 50 ezer új lakossági napelemes rendszert kell telepíteni.

(telex.hu)

Népszerű