26.2 C
Budapest
kedd, október 3, 2023
HomeHűhaA Liszt Ferenc Repülőtér történetében soha nem fordult még elő ilyen

A Liszt Ferenc Repülőtér történetében soha nem fordult még elő ilyen

Soha nem kongott még így a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér: 54 407 utast kezelt az előző hónapban, ami kilencvenöt százalékos visszaesés 2020 februárjához képest, de a teherforgalom továbbra is nő – közölte a Budapest Airport.

A visszaesés azért jelentős, mert 2020. februárban, a korlátozások előtti utolsó hónapban még egymillió feletti utaslétszámot mértek. A 2021-es adatok továbbra is lekövetik az Európa-szerte bevezetett korlátozásokat.

A közlemény szerint a forgalom másutt is jelentősen mérséklődött. Az IATA (International Air Transport Association, Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) adatai alapján az utazási igény világszinten hetvenkét százalékkal csökkent januárban, ami a decemberit is meghaladja.

Az európai légitársaságok visszaesése még jelentősebb, 82,6 százalékos.

Az utasforgalommal ellentétben a teherforgalom nem mérséklődött idén, a januári 15,7 százalékos növekedést az előző hónapban huszonegy százalékos bővülés követte. 12 109 tonnával az idei a legnagyobb februári teherforgalom a budapesti repülőtér statisztikáiban.

A repülőtér készen állna az utasforgalom fellendülésére is, de ez még a védőoltásoktól, és az utazási szabályok alakulásától függ –olvasható a közleményben. A Budapest Airport 2020-ban 3 859 379 induló és érkező utast kezelt, ami 76 százalékos visszaesés 2019-hez képest. A 134 459 tonna légiáru ugyanakkor csak 0,8 százalékkal jelent kisebb éves mennyiséget.

Kutatások igazolták, hogy az utazni vágyók nyolcvan százaléka már elkészítette a következő hat hónapra vonatkozó tervét. A szakemberek szerint ennek oka, hogy bár a pandémia gyakorlatilag lenullázta az utazások számát, az oltások egyre szélesebb körű terjedése ismét okot ad az optimizmusra. A globális átolottság még messze van. A fogadóországok eltérő gyakorlatokat vezettek be, a szakértők pedig azt hangsúlyozzák, legalább 2022-ig nem várható, hogy az utazás olyan könnyűvé és egyszerűen hozzáférhetővé váljon, mint azelőtt. Ráadásul nemcsak az utazók részéről van szükség hatalmas erőfeszítésre, hanem a légitársaságoktól, és a turisztikai ügynökségektől is folyamatos elérhetőséget igényel az, hogy az utazókat tájékoztassák a lehetőségeikről.

(roadster.hu)

Népszerű