A legesleg téli receptek – szeretettel, nektek

0

GŐZGOMBÓC VANÍLIASODÓVAL ÉS MÁKKAL

HOZZÁVALÓK
  • A tésztához:
  • 1dkg élesztő
  • 1.5dl tej
  • 1tk cukor
  • 25dkg finomliszt
  • 1csip
  • 1db tojás sárgája
  • 0.25db citrom reszelt héja
  • 3ek vajA töltelékhez:
  • 13dkg sűrű szilvalekvár
  • 1ek rum
  • A vaníliasodóhoz:
  • 4dl tej
  • 2db tojás sárgája
  • 1tk vaníliás cukor
  • 2ek porcukor
  • 1ek keményítő
  • 1csip A tálaláshoz:
  • vaj
  • 5dkg darált mák
  • 1ek porcukor

ELKÉSZÍTÉS

  1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojás sárgáját, a reszelt citromhéjat és lágy tésztává dagasztjuk.
  2. Langyos helyen 45 percig kelesztjük, majd 8 egyenlő részre osztjuk és tenyérrel lelapítjuk.
  3. A szilvalekvárt a rummal kikeverjük és a tészták közepébe elosztjuk, majd gombóccá formáljuk őket és olvasztott vajjal megkenjük.
  4. Előkészítjük a gőzölőnket, kevés vizet forralunk az aljában, ezután pár centi távolságra ráhelyezzük a gombócokat és kb 15 perc alatt kigőzöljük őket letakarva.
  5. Ameddig a gombóc készül, a sodóhoz minden hozzávalót összekeverünk és folytonos kevergetés közben felforraljuk, majd tányérba merjük még melegen.
  6. A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal megkenjük, a sodóra rátesszük és a porcukros mákkal meghintjük.