Tudtátok, hogy Eplényben már van lehetőség síelni, sőt lassan már az összes pályát üzembe helyezik? Bár a kerületben is találtok műanyag fedésű sípályát a Bókay Kertben, érdemes azért egy-egy napra megnézni az eplényi síparadicsomot is. Hogy meghozzuk a kedveteket, megkerestük nektek az egyik legikonikusabb sízős finomság autentikus receptjét. Íme a gőzgombóc elkészítési módja.
ELKÉSZÍTÉS
- 3 dl tejet a cukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, hozzáöntjük az étolajat és az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk, és hozzáadjuk a maradék tejet, hogy elég lágy legyen a tészta.
- Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, felkockázzuk, a kockákra lekvárhalmokat teszünk, és gombócot formázunk belőle. Hagyjuk kelni 1/2 órát.
- Ezalatt fogjuk a legnagyobb lábast, beleteszünk egy szitát és annyi vizet, hogy a szitát csak a gőz érje. Felforraljuk a vizet, a szitába tesszük a gombócokat, és lefedjük a lábast.
- 18 percig főzzük gőz felett a gombócokat, majd kiszedjük mindet, és megforgatjuk a felolvasztott margarinban, majd megszórjuk a cukrozott mákkal. Vaníliaszósszal még fiomabb.
HOZZÁVALÓK
- 4dl tej
- 1ek cukor
- 3dkg élesztő
- 60dkg liszt
- 0.5dl étolaj
- lekvár
- 15dkg olvasztott margarin
- darált mák
- 1ek kristálycukor
- 1dl tej
- 1ek kristálycukor
- 15dkg margarin
(Mindmegette.hu)