A KÖTELEZŐEN ELKÉSZÍTENDŐ…
Hagyományos édes fánk 🙂
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
1 kávéskanál só
-
2.5 dkg élesztő
-
3 dl tej
-
4 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 db tojássárgája
-
7 dkg margarin
-
2 ek porcukor
-
5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
- A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.
- Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.
- Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat. Addig is kel még a tészta.
- Közepes lángon, többször megforgatva karamellbarnára sütjük mindkét oldalukat. Vigyázzunk, mert hamar sül.
- Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
- Porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.