GŐZGOMBÓC VANÍLIASODÓVAL ÉS MÁKKAL
- A tésztához:
- 1dkg élesztő
- 1.5dl tej
- 1tk cukor
- 25dkg finomliszt
- 1csip só
- 1db tojás sárgája
- 0.25db citrom reszelt héja
- 3ek vajA töltelékhez:
- 13dkg sűrű szilvalekvár
- 1ek rum
- A vaníliasodóhoz:
- 4dl tej
- 2db tojás sárgája
- 1tk vaníliás cukor
- 2ek porcukor
- 1ek keményítő
- 1csip sóA tálaláshoz:
- vaj
- 5dkg darált mák
- 1ek porcukor
ELKÉSZÍTÉS
- Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojás sárgáját, a reszelt citromhéjat és lágy tésztává dagasztjuk.
- Langyos helyen 45 percig kelesztjük, majd 8 egyenlő részre osztjuk és tenyérrel lelapítjuk.
- A szilvalekvárt a rummal kikeverjük és a tészták közepébe elosztjuk, majd gombóccá formáljuk őket és olvasztott vajjal megkenjük.
- Előkészítjük a gőzölőnket, kevés vizet forralunk az aljában, ezután pár centi távolságra ráhelyezzük a gombócokat és kb 15 perc alatt kigőzöljük őket letakarva.
- Ameddig a gombóc készül, a sodóhoz minden hozzávalót összekeverünk és folytonos kevergetés közben felforraljuk, majd tányérba merjük még melegen.
- A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal megkenjük, a sodóra rátesszük és a porcukros mákkal meghintjük.