Halloween-i receptek – 1. rész – SÜTŐTÖKÖS PITE

0

SÜTŐTÖKÖS PITE

ELKÉSZÍTÉS
  1. Először a sütőtököt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd kettévágva a magokat kikanalazzuk. Feldaraboljuk nagyjából egyforma darabokra. A tepsire sütőpapírt helyezünk és rápakolásszuk a darabokat, majd előmelegített sütőben kb. 200 fokon puhára sütjük őket. Miután megsültek, kiveszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  2. A tésztához a lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliát, a tojássárgáját, a zsírt, a tejfölt, és a sót. Az egészet összegyúrjuk míg teljesen összeáll a tészta, de nem kell sokáig gyúrni. Frissentartó fóliába csomagolva 1/2 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  3. Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket. A kihűlt tököt egy kanál segítségével kikaparjuk a héjából egy tálba, majd hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, a reszelt narancshéjat, a búzadarát és a lisztet, majd a tojásokat egyenként, jól elkeverjük a masszában.
  4. Miután a tészta eleget pihent, kivesszük a hűtőből és enyhén lisztezett deszkán nagyjából átgyúrjuk, majd kétfelé vágjuk úgy, hogy az egyik fele kicsit nagyobb legyen, ez kerül majd alulra. Akkorára nyújtjuk amekkora egy 27 cm-es pitesütő forma úgy, hogy a széleit is fedje. Belefektetjük és eligazítjuk a tésztát a formában. Beleöntjük a tölteléket, majd betesszük a 290 fokra előmelegített sütőbe, 15-20 percig sütjük.
  5. A tészta másik felét is kinyújtjuk, kiszúróval néhány mintát vágunk rá, majd óvatosan kivesszük a sütőből a pitét, a tésztát gyors, pontos mozdulattal, ráfektetjük a töltelék tetejére. A mintát pedig ráhelyezzük díszítésnek. A szélét egy villával körben lenyomkodjuk. Az egészet tojássárgájával lekenjük és villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel a tészta sülés közben. Visszatesszük a sütőbe és 190 fokon, 15-20 perc alatt készre sütjük.
  6. Az aljára betehetünk egy tepsit, hogy ne süljön meg jobban, míg a teteje elkészül. Ha van felső sütés a készülékünkön, akkor érdemes inkább azt használni. Miután a pite megsült hagyjuk hűlni, majd szeletelve, a tetejét porcukorral megszórva kínáljuk.HOZZÁVALÓK
    • A tésztához:
    • 35 dkg finomliszt (+ a nyújtáshoz)
    • 1/2 csomag sütőpor
    • 10 dkg porcukor
    • 1 tk vanília kivonat
    • 1 db tojássárgája
    • 15 dkg zsír
    • 2 ek tejföl
    • 1 csipet só
    • A töltelékhez:
    • 55 dkg sütőtök
    • 15 dkg cukor
    • 1 tk őrölt fahéj
    • 1 tk őrölt szegfűszeg
    • 1 db narancs reszelt héja
    • 2 ek búzadara
    • 1 ek liszt
    • 3 db tojás
    • A kenéshez:
    • 1 db tojássárgája
    • A tetejére:
    • porcukor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here