Az egészséges táplálkozás, illetve az arra való törekvés sokak mindennapjainak szerves része. Úgy lettünk szocializálva, hogy bizonyos ételek fogyasztását mindenáron el kell kerülnünk, ha egészségesen akarunk étkezni, mert rosszak és ártalmasak. Csakhogy ez nem minden esetben igaz: az „ellenségnek” kikiáltott ételek között vannak olyanok, amelyek mértékkel fogyasztva egész bátran beilleszthetők még egy szigorúbb diétába is.
A Women’s health összegyűjtött néhány olyan élelmiszert, amelyet bár kimondottan egészségtelennek hiszünk, valójában nem kell annyira tartanunk a fogyasztásuktól. Ilyenek például a vörös húsok, amelyeket gyakran hisznek tiltólistásnak, pedig nincs szó arról, hogy teljes mértékben kerülni kellene őket. A vörös húsban sok a vas és a B12-vitamin, ezért a sovány változatait mértékkel nyugodtan lehet fogyasztani. A probléma a vörös húsokból készült, feldolgozott, tartósított kolbászokkal, szalámival, a zsíros szalonnával és hasonlókkal van, mert valójában ezek azok, amelyeknek fogyasztása megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját.
„A növényi alapú húsok jobbak”
Az újévi fogadalmak között gyakori az olyan, amely az egészséges táplálkozással kapcsolatos. Leginkább a fogyás a fő fókusz, és sokan úgy gondolják, hogy ehhez át kell alakítaniuk étrendjüket, amiben fontos, hogy a húsokkal kezdjenek valamit. Csakhogy rengeteg az egymásnak ellentmondó információ. Válasszuk hát el a tévhiteket a valóságtól – kattintson a részletekért!
A fehér kenyér és a pizza sem feltétlenül egészségtelen
Ha valaki a szintén nagyon rossz hírnévnek örvendő fehér kenyérről nem tud lemondani, annak is van megoldás – mégpedig az, ha maga süti a kenyeret. Így kontrollálni tudja az összetevőit, és kimaradnak a tartósítószerek és egyéb anyagok, amelyek miatt a bolti változatok sokkal egészségtelenebbek. Napi szinten nem jó ötlet fehér kenyeret és fehér lisztes péksüteményeket enni, de mértékkel a házi változat belefér.
Ha valaki pizzára vágyik, abból is tud olyat választani, ami egészséges: a teljes kiőrlésű lisztből, zöldséges feltétekkel és friss fűszernövényekkel megrakott, zsírszegény sajttal készült változattal alkalmanként semmi gond nincsen. Ráadásul sok rostot és vitaminokat is juttathatunk vele a szervezetünkbe.
A krumplira is sokat tekintenek „bűnös” élelmiszerként, pedig igazából csak akkor egészségtelen, ha olajban sütik ki (meg persze ha mértéktelenül fogyasztják, de ez nagyjából minden élelmiszerre igaz). A burgonya remek káliumforrás, van benne folsav, magnézium és C-vitamin is – héjában sütve, vagy tepsiben, olaj nélkül vagy minimális olajjal elkészítve valamilyen zsírszegény mártogatóssal vagy csak magában, enyhén megsózva lelkifurdalás nélkül fogyasztható.
A mogyoróvajtól sem kell tartani, amennyiben házilag készítjük el, kihagyva belőle a cukrot, hidrogénezett olajat és a különféle adalékanyagokat, tartósítószereket, amiket a bolti változatok nagy részébe beletesznek. Bár a kalóriatartalma magas, remek fehérjeforrás és egészséges zsírok is vannak benne, így mértékkel nyugodtan ehető – például egy gerezdekre vágott alma és egy evőkanál mogyoróvaj együtt isteni rágcsálnivaló.
(hazipatika.hu)