1.9 C
Budapest
szerda, február 8, 2023
HomeHűhaÚjabb iskola csatlakozik a hisztériához - „Jelentem, a megfélemlítés sikerült: én félek,...

Újabb iskola csatlakozik a hisztériához – „Jelentem, a megfélemlítés sikerült: én félek, mi mindannyian félünk, és dühösek vagyunk” – Polgári engedetlenkednek a Nemes Nagy Ágnes Szakgimnázium tanárai is

Polgári engedetlenségbe kezdtek hétfőn a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai, így szolidarítanak a más iskolákból kirúgott, megfenyegetett tanárokkal és követelik az oktatási rendszer reformját.

 

 

A követeléseket Eck Attila, a gimnázium színházelmélet tanára – aki annak a Vörösmarty Gimnáziumnak a diákja volt, ahonnan közel egy hete kirúgtak egy tanárt, aki éppen sztrájkot szervezett – olvasta fel az iskolában tanító másik tíz tanár nevében. Az iskolában tanít Vilmányi Benett színész is, aki szeptemberben visszautasította a neki ítélt Junior Prima díjat, miután a díjátadóra érkezése után a szervezők megkérték, hogy a beszédében ne politizáljon.

A gimnázium tanárai a mai napon nem tartják meg az óráikat, annak ellenére sem, hogy tudják, ezzel megszegik a törvényt, és rettenetesen félnek a következményektől. Mert, ahogy Eck fogalmaz,

nem tudhatják előre, hogy a tettük „hazárdjáték vagy kamikaze akció” lesz.„Jelentem, a megfélemlítés sikerült: én félek, mi mindannyian félünk, és dühösek vagyunk”, mondja, majd hozzáteszi, tizenhárom éve tanít, és elege van abból, hogy tanárként folyamatosan ellensúlyoznia kell az oktatási rendszer kínzó körülményeit.

„Felháborít az a megalázás, elhallgattatás és megfélemlítés, amit azoktól a politikai vezetőktől kell elviselnem, akik helyettem, felettem, nélkülem döntenek”– mondja. A Nemes Nagy Ágnes tanárai hangsúlyozzák, nagyon szeretik a munkájukat és a diákjaikat, és éppen ez a szeretet az, ami miatt beleállnak ebbe a helyzetbe. Mert „az ember egyetlen kiútja a tett”, és az ember küzd, ha meg akarja védeni, amit szeret – még ha ezért törvényt is kell szegnie. Ezután felolvasták Petőfi Sándor „A nemzethez” című versét.

444.hu

Népszerű