0.1 C
Budapest
szerda, december 6, 2023
HomeKultúraTóth Gabi: ez volt az én coming outom

Tóth Gabi: ez volt az én coming outom

Az énekesnő egy interjúban számolt be arról, miként érintették az elmúlt időszakban elszenvedett bántások, miért ment éppen Erdélybe turnézni, illetve azt is megjegyezte, értékrendjének felvállalását egy coming outként élte meg.

Nincsenek könnyű hónapok Tóth Gabi mögött, mivel annak köszönhetően, hogy nyíltan felvállalta, milyen értékeket vall, még annál is megosztóbb személlyé vált, mint amilyen alapjáraton volt. Az énekesnő most egy hosszabb interjút adott az Origónak, melyben többek között arra reagált, ezen értékek, illetve a vallás miképp volt jelen eddig az életében, annak ellenére, hogy a változás sokak szemében pálfordulásnak tűnhetett.

Ahogy arról Tóth beszámolt, nemrég nyaralni voltak, kislányukat először vitték el a Balatonhoz, illetve ritkán mennek külföldre kikapcsolódni, mivel állítása szerint ő soha nem vágyott arra, hogy mindenképp másik országban pihenjenek. Az énekesnő a nyaralás előtt Erdélyben turnézott, ami régi vágya volt, ugyanis többször koncertezett már ott, és az ottani magyarok mindig szeretettel fogadták. Mint kifejtette, lelkileg nagyon szüksége volt erre a turnéra az elmúlt időszakban elszenvedett bántások miatt.

Hihetetlen szeretet áradt felém, és ez nagyon jólesett az után a sok támadás után, amit leginkább tavaly nyáron itthon kaptam. Azokban a nehéz hónapokban az erdélyi honfitársaim kiálltak mellettem, támogattak, és én ezt szerettem volna meghálálni, valamit visszaadni ebből a zenémen keresztül

– mondta Tóth Gabi, illetve megjegyezte: „Az erdélyi magyarok képesek voltak Románián belül a hitükkel, erejükkel megtartani Erdélyt és a magyarságot.” Hozzátette, hogy véleménye szerint az erdélyi magyarok mutatnak példát nekünk, hogyan vigyázzunk magyar kultúránkra, hagyományainkra, mivel csak így maradhatunk meg magyarnak – állítólag.

Az az álmom, hogy eljön majd az idő, talán nem is olyan sokára, amikor rólunk vesznek példát a nyugati országok. Erő, büszkeség, nemzettudat, ez a magyarság. Ez a mi küldetésünk. Meggyőződésem, hogy a magyaroknak nincs párja a világon – különlegesek, egyediek vagyunk, tele tehetséggel, szorgalommal és elképesztő kulturális hagyományokkal

– tett igen erős kijelentéseket az énekesnő, aki megszólalt azokkal a bántásokkal kapcsolatban is, amelyek egyrészt amiatt érték, mert fellépett XVI. Benedek pápa előtt, másrészt amiért a dalai népzenei jelleget öltöttek, ezzel teljesen eltérve korábbi zenei stílusától.

Nyugat-Európa tehet mindenről?!

Mint mondta, az adott neki erőt, hogy tudta, csak a társadalom szűk rétege az, akik nagyon hangosak, mivel szerinte ők támadtak és gyűlölködtek. Kiemelte, a történtek nagyon elbizonytalanították, és furcsa kettősség alakult ki benne, azt érezte, ezek a személyek a valóságot akarják meghamisítani. Hozzátette, a hétköznapokban egyáltalán nem azt tapasztalta, mint amit olvasott az interneten, mivel a sok gyűlölködő komment ellenére rengeteg támogatást, szeretetet kapott az emberektől.

A helyzet az, hogy soha nem titkoltam, hogy honnan jöttem, milyen értékrendet vallok magaménak, hogy látom a világot. Már 2012-ben énekeltem a Nemzeti dalt a Kossuth téren Orbán Viktor beszéde előtt, de ez akkor senkinek nem tűnt föl

– jelentette ki, ahogy azt is megjegyezte, mindezt a hitével együtt otthonról hozta, de az is igaz, hogy „nem írtam ki a homlokomra és hirdettem, ha kellett, ha nem”.

Elképesztő vehemenciával jöttek nekem a magukat el- és befogadóknak vallók. Én pedig azt mondtam: Tudjátok mit? Igen. Ez az én értékrendem. Ez volt az én coming outom

– mondta az énekesnő, aki azt érezte, egy bizonyos kör erőszakosan próbál különböző ideológiákat lenyomni a torkunkon, mintha a „talpáról a tetejére borult volna föl a világ”, amiben elmondása szerint Nyugat-Európa élen jár. Tóth kijelentette, ő soha nem kommentel sehova, és nem támad, ha valamivel nem ért egyet, mivel elfogadja, ha valakinek más az értékrendje, és nem érti, más miért nem tud így tenni.

Zenésztársak fordultak el tőle

A magyarok Tóth Gabi vallási és egyéb kinyilatkoztatásai mellett azzal is nehezen tudtak megbékélni, hogy a korábban még vadóc lány egyik pillanatról a másikra a népzene úttörőjévé vált, ami érdekes fordulat volt. Mint arról az énekesnő beszámolt, 2014-ben alkotói válságba került, úgy érezte, kiégett, ezért elhatározta, hogy gitározni kezd, hogy a hangszer újra felébresszen benne valamit. Ekkor szeretett bele a népzenébe, és kezdett el dalokat gyártani, keverve a modern stílussal.

Persze, emiatt is sok barátot veszítettem a szakmában. Vannak, akik nem is köszönnek nekem. Teljesen hátat fordítottak emiatt. De szerencsére nagyon sok új barátot találtam, sok művész keres, hogy dolgozzunk együtt, és ez hatalmas megtiszteltetés

– jelentette ki Tóth, aki elmondása szerint nem csügged, mivel tanulságos időszak van a háta mögött.

 

 

index.hu

Népszerű