Segítsünk mi is! Véradás márciusban a Városi Egészségügyi Központban Gyálon

0

A koronavírus járvány ellenére is fontos, hogy a rászorulóknak biztosított legyen a vérellátás, ezért a Magyar Vöröskereszt a megfelelő közegészségügyi szabályok betartása mellett városunkban is megszervezi az idei első véradást.

 

A véradás a kialakult helyzet miatt ez alkalommal a Városi Egészségügyi Központ (Gyál, József Attila utca 1.) emeletén, a labor előtti váróban lesz megszervezve 2021. március 12-én, pénteken 11.00 és 18.00 óra között.

A járványügyi helyzet miatti különleges intézkedések, tudnivalók:

A véradónak személyi igazolványt, lakcímkártyát, TAJ-kártyát kell magával hoznia.

Minden önmagát egészségesnek érző ember adhat vért.

Aki esetleg Covid beteg volt, az a tünetmentesség után 3 héttel részt vehet a véradáson.

Azt, hogy ki nem adhat vért, azt a helyszínen lévő orvos dönti el.

A helyszínen egyszerre 4 ágyon történik a véradás, a Covid-helyzethez igazított protokoll szerint.

A maszk használata már az épületbe lépéskor kötelező, akinek nincs, annak a véradás szervezői biztosítják a helyszínen, a fertőtlenítést és a hőmérsékletmérést is a véradás szervezői végzik belépéskor.

Egyéb korlátozás nincs, a véradással kapcsolatos általános tudnivalókat az alábbiakban olvashatják:

 

A véradás menete:

A véradás teljes folyamata 30–35 percet vesz igénybe. Első lépésként regisztrálják a véradó adatait. Nagyon fontos, hogy minden véradás alkalmával kötelező bemutatni a személyi igazolványt, ennek hiányában útlevelet vagy jogosítványt; lakcímigazoló kártyát; TAJ kártyát. Ezen dokumentumok fénymásolata nem fogadható el. A vér leadása nagyjából 5–7 percig tart, melyet követően 10 percet pihennie kell a véradónak. A véradás előtt bőségesen kell folyadékot fogyasztani, valamint étkezni.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a hazai térítésmentes véradás szervezésében. A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete közel 180 településen szervezi a lakossági, munkahelyi véradásokat. A véradásokon évente közel 30.000 fő jelenik meg és adja le vérét, hozzájárulva ezzel az egyenletes vérellátás biztosításához Magyarországon.

A véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.

A regisztrációt követően a véradónak ki kell töltenie, egy, az egészségügyi állapotára vonatkozó kérdéseket tartalmazó kérdőívet, melynek alapján a kivizsgáló orvos eldönti, hogy a jelentkező alkalmas-e a véradásra, van-e bármiféle kockázata a véradásnak a véradóra nézve. Az orvosi és laborvizsgálat alkalmával vérnyomásmérésre, hemoglobinszint mérésre, illetve a fő vércsoportok (A, B, AB, 0) kerülnek meghatározásra. Amennyiben a véradó minden kritériumnak megfelel, úgy leadhatja vérét.

 

(gyal.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here