Polgári engedetlenség, újranyitási akció: így szavaztatok!

0

Polgári engedetlenségi mozgalmat indított a járványügyi korlátozások enyhítése érdekében a Mi Hazánk Mozgalom. Aláírásgyűjtést indítottak a vendéglátóhelyek, edzőtermek lezárásának feloldásáért, illetve arra buzdítják a tulajdonosokat, hogy ha vállalni tudják a következményeket, nyissanak ki.

Azt szeretnék ezzel elérni, hogy a vendéglátóhelyek akár korlátozott létszámmal, de működhessenek ismét. Emellett az uszodák és edzőtermek, színházak és sportcsarnokok megnyitását is szorgalmazzák, valamint a hónapok óta többnyire szünetelő testnevelésórák újraindítását.

Szavazásra bocsátottuk a kérdést mi is olvasóink körében, egyetértenek-e a fentiekkel, vagyis a korlátozások enyhítésével és az újranyitással. Január 26-ig 3206 szavazat érkezett be szavazásunkra, a túlnyomó többség – 75%, 2398 szavazat – igennel szavazott, vagyis egyetértene az enyhítéssel. Mindössze 23% (729 szavazat) gondolta úgy, hogy nem szabadna még újranyitni.

Az újranyitási igény nem egyedi: az „Én kinyitok” hullám január 13-án indult Lengyelországban, pár nappal később már olasz vendéglátósok is csatlakoztak az Európán végigsöprő hullámhoz.

Továbbra is magas az elhunytak száma, ezért még nem lehet enyhíteni az óvintézkedéseken – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a tilalmakról. A vendéglátósoknak viszont alig van bevételük, 90 százalékuk még nem kapta meg a novemberre ígért bértámogatást sem – írja az Index.

A hétvégén egyébként két vendéglátóhelyet is bezárt a rendőrség. Az egyik Budapesten a Madách téri Központ volt, ahol elviteles lehetőséggel várták a vendégeket. A nyitásért 60 napra bezáratták a helyet és félmilliós büntetést szabtak ki az üzemeltetőre. A hivatalos közlés szerint azért bírságolták meg őket, mert alkoholt árultak az üzletben, ami a járványügyi szabályok értelmében tilos. Valamint azért, mert egyszerre túl sokan tartózkodtak odabent, az elviteles nyitás hírére ugyanis hatalmas tömeg gyűlt össze a Központ előtt. A Központ törzsvendégei hétfőre összedobták a pénzt a bírságra, írja az Index.

Időközben országos nyitásért kiálló akció indult: a Facebookon szerveződő csoporthoz már 133 vendéglátóhely csatlakozott, vagyis ennyien jelezték, hogy a korlátozások ellenére nyitva lesznek február elsején. Az akcióhoz csatlakozókat hétfőn délben a Hősök terére hívják.

Február 1-jéig érvényesek a tilalmak és korlátozások, egyelőre nem tudni, mi lesz ezután, de várhatóan nem lesz változás, fent fogják tartani a jelenlegi intézkedéseket.

(18.kerulet.ittlakunk.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here