1.9 C
Budapest
szerda, február 8, 2023
HomeHűhaPedagógussztrájk: felmondott a Karinthy tanára, a Brassó suli pedagógusai szerint pedig hitelét...

Pedagógussztrájk: felmondott a Karinthy tanára, a Brassó suli pedagógusai szerint pedig hitelét vesztette a sztrájk

Berta Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium angol-magyar szakos tanára 23 évnyi tanítás után ma (január 23.) beadta a felmondását, mert ahogy fogalmaz: a kollégái kirúgása, a januárban belengetett teljesítményalapú bérezés, illetve a polgári engedetlenséget egészen a tanév végéig, augusztus elejéig „büntethetővé” tevő, éjjel kihirdetett rendelet volt az utolsó csepp a pohárban.

Szerinte az oktatásirányítás semmit nem hallott meg a tanárok küzdelméből, amelyet a saját és a diákok méltóságáért, az oktatásban szükséges, az emberséget és az eredményességet célzó intézkedésekért folytatnak.

 

 

„Úgy gondolom, „rendszeren belül” már semmit nem tudok tenni ezért az ügyért, „kívülről” viszont talán még tudok. Nem adom fel könnyen a számomra fontos dolgokat, nem mondok le könnyen a számomra fontos emberekről, ügyekről. De eljött az a pont, amikor azzal szembesültem, mindent megtettem, amit rendszeren belül lehet. Az ügy közös, és ebbe bele kell férnie, hogy én úgy érezzem, a jelenlegi helyzetemben „elmentem a falig”, azaz iskolán belül a cselekvési lehetőségek határáig. Ha közös az ügy, kell, hogy legyenek sokan, akik – ha eddig nem is tették – intézményen belül vagy onnan kilépve  kezdenek cselekedni. Számomra ezt jelenti az összefogás és a szolidaritás” – fogalmazott.

A tanárnőnek nincs új munkahelye, várhatóan március közepéig dolgozik még a Karinthyban.

„A döntésemben megnyugodtam, mert azt gondolom, a tanítás leginkább példaadás, és most már azt a példát tudom mutatni, amelyet a legfontosabbnak tartok: ha valahol nem becsülnek meg, ha a véleményed nem számít, ha megaláznak, mert azt hiszik, megtehetik, akkor ne tűrj csendben, hanem állj fel, menj el onnan.

Köszönöm a sok támogatást, amit az utóbbi időben kaptunk a diákoktól, a szülőktől és ismeretlenektől. Remélem, megtalálom a módját, hogyan tudom mindezt meghálálni. Mert a CSEND NEM REND!” – írta Berta Beáta.

A pestszentlőrinci Brassó Utcai Általános Iskola 30 pedagógusa, illetve nevelést-oktatást segítő munkatársai nyilatkozatban jelezték, hogy nem vesznek részt a január 23-án induló országos sztrájkban, mert számukra az ellehetetlenített sztrájktörvény (az óráik felét meg kell tartaniuk, és ha nincs elég ember, akkor fel kell függeszteni a sztrájkot) miatt ez a megmozdulás immár hitelét vesztette, nem értek el vele semmilyen célt, semmilyen észszerű lehetőséget nem ad a tiltakozásuk kifejezésére, a tárgyalások megindítására. Nehezményezik, hogy

 • nem kezdődtek el a tárgyalások a követelésekről,
 • esély sem látszik arra, hogy a normális oktatási rendszert, a törvényességet tiszteletben tartaná a kormány,
 • a pedagógusok kirúgásáról semmilyen tárgyalás nem indult,
 • fizetett kormányzati hangadókkal pocskondiázzák a munkájukat, a létüket, az emberi mivoltukat,
 • „söpredéknek”, „senkiházinak” nevezik a tanítványaikat az adónkból fizetett közmédiumokban,
 • ellehetetlenítik, más pályára kényszerítik az oktatásban részt vevőket.

„Annyi eredményt értünk el, hogy Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor 2023. január 12-e reggelére rendeletben hozta meg döntését, hogy a sztrájk jelenlegi (értelmetlen) formájában törvényes, a polgári engedetlenség pedig törvénytelen.

(De csak úgy törvénytelen, ha ezt a tanévet még letanítjuk, és visszamenőlegesen is megkaphatjuk a büntetést (kirúgást, büntit, ejnye-bejnyét). Ez szakiránytól, hiányszakmától és a tankerületi igazgató „tizedelési” kedvétől függ.)

Mi úgy érezzük, hogy ez a fenyegetettség, fenyegetés, bizonytalanságban tartás az emberi mivoltunkat, az önbecsülésünket veszi semmibe.

Nem vagyunk hajlandók a kormány, a miniszterelnök, az oktatásért (?) felelős miniszter, a tankerületi igazgató rendeletben meghozott ENGEDÉLYE SZERINT TILTAKOZNI!” – írták a nyilatkozatban.

Két utat látnak az elégedetlenség kifejezésére:

 • minél nagyobb létszámban engedetlenkedni!
 • tömegesen elhagyni a pályát!

„Tisztázzuk: nem óhajtunk CSÜRHE-ként szétverni egyetlen székházat sem, és semmiképpen nem fordulunk a rendet védő rendőrök ellen.

A mi iskolánk gyakorlatilag az elsők között volt, akik magukra vállalták, hogy kiállnak a gyerekek és az oktatás jobb jövője, illetve az elbocsátott kollégák érdekében; éltek az engedetlenség és a sztrájk eszközével.

A 2022. szeptembertől december végéig tartó időszakban polgári engedetlenkedett tantestületünkben átlagban 6 fő/alkalom kb. összesen 56 órát, sztrájkolt átlagban 14 fő/alkalom kb. összesen 594 tanórát úgy, hogy mindig figyelembe vettük, hogy a lehető legkevésbé sérüljön a gyerekek tanuláshoz való joga, biztosítottuk a felügyeletüket, a továbbtanuló 8. osztályosoknak különórákat szerveztünk.

Részt vettünk szinte valamennyi helyi, fővárosi és központilag meghirdetett megmozduláson. 18-an kaptunk a tankerülettől figyelmeztető levelet.

Mindezekkel nem értünk célt, sőt, a minisztérium ahelyett, hogy megoldást keresett volna a pedagógusok követeléseire, még fenyegetőbbé, még cinikusabbá vált.

Jelen pillanatban az országos sztrájkot mi, a Budapest, XVIII. kerületi Brassó Utcai Általános Iskola dolgozói a kormány időhúzó, szemérmetlen, minket nevetség tárgyává tevő céljainak elősegítőjeként látjuk.

Nem kívánunk senkit rábeszélni a mi gondolatmenetünkre, nem óhajtjuk, hogy ez a sztrájk kifulladjon.

Az eddigi, tulajdonképpen semmilyen eredményt nem hozó sztrájkok, gyűlések megmutatták: bármilyen (január 12-től immár fenyegető, minden kommunikációt kizáró, minden szabad, normális sztrájkjogot végleg megtiltó, rendeletben törvényesített) országos sztrájkban mi a hatalom utasításának megerősítését látjuk” – írták indoklásukban.

A nyilatkozatot harmincan írták alá:

 1. Ágoston Attila
 2. Barta Györgyné
 3. dr Bendiákné Szabó Tünde
 4. Becska Flóra Piroska
 5. Bucsek Noémi
 6. Csala Katalin
 7. Csomainé Molnár Margit
 8. Dudás Zsuzsanna
 9. Erdei Zoltán
 10. Hutainé Urbán Gabriella
 11. Iványiné Csontos Zsuzsanna
 12. Kissné Anna Ildikó
 13. Ködmenné Muhari Boglárka
 14. Krallerné Törő Judit
 15. Lukács-Kakas Rita
 16. Nemes Gyula
 17. Pasqualetti Bettina
 18. Pataki-Székely Zita Petra
 19. Sárközy-Katona Gabriella
 20. Schwartz Katalin
 21. Szakács Edit
 22. Szerdahelyi Magdolna
 23. Takácsné Varga Zsuzsanna
 24. Tfirstné Mészáros Ágnes
 25. Tihanyi Szilvia
 26. Tolnai Éva
 27. Vargáné Gábos Katalin
 28. Vincze Anita
 29. Virágos Péter
 30. Zsovák Andrea

Népszerű