12 C
Budapest
péntek, március 1, 2024
HomeGazdaságOktóbertől itt a zöld-csok

Októbertől itt a zöld-csok

Újabb elemmel bővül az otthonteremtési program, az energiatakarékos otthonok építéséhez igényelhető zöld-csok kölcsön októbertől vehető fel.

Október 4-től igényelhető a zöld-csok kölcsön, amely jelentős pénzügyi segítséget jelent a családoknak az energiatakarékos új otthonok építéséhez, és ezzel hozzájárul a klímavédelmi, energiahatékonysági célok teljesítéséhez is – írja közleményében a családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya.

A részleteket tartalmazó kormányrendelet pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Magyar Nemzeti Bank által bejelentett, 200 milliárd forint keretösszegű NHP Zöld Otthon Program keretében, maximum 2,5 százalékos kamat mellett, legfeljebb 25 éves futamidőre és legfeljebb 70 millió forint összegig vehető fel hitel új, legalább BB energiahatékonyságú zöld otthonok építéséhez és vásárlásához. A hitel törlesztőrészlete 10 milliós hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett 53 ezer forint körül alakulhat.

A kormány jelenleg is kamattámogatást ad azoknak a többgyermekes családoknak, akik építkezéshez vagy lakásvásárláshoz családi otthonteremtési kedvezményt (csok-ot) igényelnek és mellé piaci alapon jelzáloghitelt vesznek fel. Így nekik – 2 gyermek esetén 10 millió, 3 vagy több gyermeknél 15 millió forint hitelösszegig – csak maximum 3 százalékos kamatot kell fizetniük, az e feletti részt az állam átvállalja – olvasható a közleményben.

18.kerulet.ittlakunk.hu

Népszerű