19.5 C
Budapest
csütörtök, szeptember 28, 2023
HomeGazdaságNem emelt díjat a lakók felé az önkormányzat – jelezte a hivatal

Nem emelt díjat a lakók felé az önkormányzat – jelezte a hivatal

Mint az ittlakunk.hu korábban megírta, Budapest Főváros Kormányhivatala törvényességi eljárást indított a XVIII. kerületi önkormányzat ellen. A kormányhivatal közleménye szerint „8 baloldali vezetésű kerületi önkormányzat (I., IV., VII., VIII., IX., XI., XIV., XVIII. kerületek) és a Fővárosi Önkormányzat is megsértette a jogszabályt, amikor lakossági díjemelésekről, illetve kötelezetti kör kiterjesztéséről döntöttek.

Mivel a kormányhivatal nem részletezte, hogy önkormányzatunk ellen miért indult eljárás, ezért Szaniszló Sándor polgármestert kérdeztük meg.

A polgármesteri hivataltól érkezett válasz szerint: a kormányhivatal

  • egyrészt az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásokért fizetendő díjak mértékéről szóló;
  • másrészt a lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendeleteinkkel kapcsolatban indított törvényességi eljárást.

A két önkormányzati rendeletet 2020. november 27-én hirdették ki. A díjak megemelését megtiltó kormányrendelet pedig 2020. december 19-én lépett hatályba.

„Önkormányzatunk a kormányrendelet ismeretében a bérlők felé nem alkalmazta az új rendeletben foglalt díjtételeket. Az „anyakönyvi” rendeletünkben szereplő, korábban is meglévő szolgáltatásokra vonatkozó díjemelést sem alkalmaztuk a gyakorlatban, csak az újonnan bekerült szolgáltatásokra vonatkozót” – közölte a hivatal.

Mint megtudtuk, a törvényességi felhívásokat 2021. április 28-án küldték meg az önkormányzatnak, melyekkel kapcsolatban a polgármesteri hivatalnak 30 nap áll rendelkezésére a válaszadásra és az intézkedések megtételére.

 

18.kerulet.ittlakunk.hu

Népszerű