3.2 C
Budapest
kedd, március 28, 2023
HomeGazdaságNagy csúszás van az otthonfelújítási támogatás kifizetésében

Nagy csúszás van az otthonfelújítási támogatás kifizetésében

Több visszajelzés szerint komoly csúszás van az otthonteremtési támogatás kifizetésében.

Nem közölnek erről konkrét információt az Államkincstár oldalán, de ha betelefonál az ember, akkor elmondják, hogy „nagy csúszás van, nem fognak beleférni sokaknál a 30 napba”, írták olvasóink.

Az Államincstár csupán ezt írja: „A két évre meghirdetett program tavaly december 31-ei határidejének lezárulta előtt kiugró mennyiségű, több mint százezer igénylés érkezett a Magyar Államkincstárhoz. A Kincstár megnövelt létszámmal, folyamatosan végzi a kérelmek elbírálását, amely a megugrott igényszám miatt az eddiginél több időt vesz igénybe. A Kincstár a támogatói okirat kiállítását követő 5 napon belül továbbra is minden arra jogosult igénylőnek kiutalja az otthonfelújítási támogatást”.

A legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A 2015-ben indított otthonteremtési program új eleme, a felújítási támogatás igénylésének nem feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével.

Ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét – maximum hárommillió forintot – az állam visszautalja neki. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is. Bármilyen felújításra vonatkozik a támogatás, legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, illetve a konyha, vagy más egyéb felújításáról.

Az otthonfelújítási támogatást azok vehetik igénybe, akik legalább egy gyermeket nevelnek. A lehetőséggel házasok, élettársak és egyszülős családok egyaránt élhetnek, az elvált, de a gyermekfelügyeletet megosztó szülők pedig megoszthatják egymás között a támogatást. A szülők a várandóság 12. hetétől az otthonukban nevelt gyermek 25 éves koráig vehetik igénybe a támogatást, ha viszont a gyermek fogyatékossággal él, a szülő gyermekek otthongondozási díjra jogosult utána, nem számít az életkor.

Legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, és köztartozásmentesnek kell lennie annak, aki igénybe szeretné venni az otthonfelújítási támogatást. A tb-jogviszony felsőoktatási és munkaviszonyból is származhat, folyamatosnak akkor számít, ha az elmúlt egy évben legfeljebb 30 napra szakították meg.

A támogatás az anyagköltségre és a munkadíjra is igénybe vehető, utóbbihoz szerződést kell kötni, emellett pedig mind az anyagköltségről, mind a munkadíjról gyűjteni kell a számlákat, amelyeket a felújítás befejezését követő 60 napon belül kell eljuttatni a Magyar Államkincstárnak (MÁK).

Az igénylés teljes egésze elektronikusan intézhető. A számlák benyújtása után a MÁK-nak 30 napja van elbírálni a támogatást, ezt követően 5 napon belül kiutalják a támogatási összeget. A folyósítás után a kormányhivatal hat hónapig bármikor ellenőrizheti, hogy az igénylők a megítélt összeget valóban arra fordították, amire kapták.

A tájékoztatás szerint a támogatást minden család csak egyszer veheti igénybe, ha eladják a házat, lakást, nem kell visszafizetniük a támogatás összegét, de többször nem élhetnek a lehetőséggel. Az ingatlan új tulajdonosa igényelheti a támogatást, ha korábban még nem tette.

 

Népszerű