Mintegy félezerrel több budapesti élhetné meg 2022-t, ha ismét elkezdenénk maszkot hordani

0
Aarhus, 2020. augusztus 10. Védõmaszkos utasok egy villamoson a dániai Aarhusban 2020. augusztus 10-én. A koronavírussal fertõzöttek számának növekedése miatt a helyi hatóságok szeptemberig kötelezõvé tették az arcot védõ maszk viselését a tömegközlekedési eszközökön. MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup

 

„A határnál hirtelen megváltozott a világ” – írta valaki tegnap, aki átvonatozott Bécsbe. „A magyar oldalon senki nem viselt még maszkot a vonaton, az osztrák oldalon mindenki, hiszen kötelező. Míg Budapesten úgy viselkednek az emberek, mintha nem is lenne járvány, Ausztriában kötelező a maszk a vendéglátóhelyeken, a szupermarketekben, a bankokban, a benzinkutaknál és a koncerteken és mozikban, gyakorlatilag minden nyilvános helyen (bár meglepő módon a hotelekben nem kell hordani).

A Nemzetközi Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézet, az IHME előrejelzése szerint az év végéig mintegy 2 ezer magyar polgár élete múlhat azon, hogy hordunk-e maszkot vagy sem. Ha ez így van, a lakosságszám alapján mintegy 4-500 budapesti polgár életéről lehet szó. Az IHME azt jósolja, hogy ha a magyarok nem hordanak maszkot, decemberre ismét 80 fölé szaladhat fel a koronavírus magyarországi halálos áldozatainak száma, ha viszont hordunk, akkor az év utolsó hónapjában sem éri el majd a napi 10-et.

 

A mostanában hódító delta variáns általi fertőződés leggyakoribb tünete az erős fejfájás. Ezt követi a torokfájás, az orrfolyás és a láz. A köhögés ritkább, mint az előző variánsok esetében, az ízlelés és a szaglás elvesztése ugyancsak sokkal kevésbé jellemző. A delta variáns – mint közismert – mintegy 50 százalékkal fertőzőbb, mint elődei, és a kórházba jutás, illetve az elhalálozás esélye is jóval nagyobb.

A delta variáns elsősorban az oltatlanokra veszélyes, de az oltott 50 év alattiakat és a gyerekeket is gyakrabban bántja, mint a korábbi variánsok. A delta ellen is hasznosak az eddig bevált oltások. Míg a korábbi variánsok a betegség kitörése előtt 1 nappal kezdtek el fertőzni, a delta esetében ez még egy nappal korábbra tevődött át.

Az oltottak néhány százaléka is megfertőződhet a delta variánssal, s bár esetükben a tünetek összetéveszthetők egy megfázáséval, a fertőzést ők is továbbadhatják. S míg a delta viselkedését sem ismerjük még pontosan, egy éve Peruban megjelent a lambda variáns is – és a vírus mutálódása természetesen nem áll meg.

 

18.kerulet.ittlakunk.hu

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here