15.4 C
Budapest
vasárnap, szeptember 24, 2023
HomeÉpítészetMegvan a Diákváros tervpályázatának nyertese, ide tennék a Széchenyi könyvtárat is: itt...

Megvan a Diákváros tervpályázatának nyertese, ide tennék a Széchenyi könyvtárat is: itt tart a Fudan-ügy

A tervezett Fudan-kampusz és a Diákváros kapcsán felpörögtek az események, egyre több a nyilatkozat a terv és vádaskodás. Az utóbbi pár nap főbb eseményeit szedtük össze az ügy kapcsán.

A BIVAK Studio Kft. terve lett az első a Diákváros tervpályázatán – írta a bíráló bizottság elnöke, Schneller Domonkos kormányzati tisztviselő a Facebook-oldalán. Mint írta, „a bírálat folyamatába bevontuk Ferencváros, illetve a Fővárosi Önkormányzat vezetőit, szakembereit, továbbá az építész szakmai szervezetek képviselőit is.” A pályázaton 23-an indultak.

A Fudan Hungary Egyetem előkészítéséről szóló stratégiai együttműködési megállapodást  Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke kedden írták alá

Palkovics László még hétfőn elmondta az Indexnek, hogy a Fudan egyetem tervezett kampusza nem vesz el területet a Diákvárostól. Az innovációs és technológiai miniszter azt is nyilatkozta, hogy „(évek óta)…az is tudott volt, hogy a kormány hol szeretne egyetemi beruházást, így nekem furcsa, hogy most lett ekkora a zaj a dolog körül”, és megemlítette azt is, hogy a főpolgármestert is meghívták arra az ülésre, ahol szó volt a Fudanról.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán reagált: „Minősítse mindenki, aminek akarja, de Palkovics miniszter állításával szemben a kínai Fudan egyetem ügye soha nem szerepelt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén. Életemben kétszer hívtak kormányülésre – mi tagadás, ezekre élénken emlékszem – , de ezeken sem volt szó a Fudan egyetem ügyéről.”

A tervezett Diákvárosban kapna helyet az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) is a tervek szerint – mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója a Népszavának. A Diákváros déli csücskét kulturális célokra szánták, ott épülhetne fel az OSZK mellett a Nemzeti Filmintézetet, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet (OSZMI), illetve ezek csatolt intézményeit magába foglaló „edukációs-kulturális erőtér”. Demeter azt is elmondta, hogy Fürjes Balázs államtitkárral és Káel Csaba kormánybiztossal több lehetséges helyszínről is beszéltek, de a döntés a kormányé.

„Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit” – írta az amerikai nagykövetség a Magyar Hangnak. Azt írták: Amerika nagyra értékeli az erős kétoldalú kapcsolatait a NATO-szövetségesükkel, Magyarországgal, de „aggodalomra ad okot a Fudan Egyetem első európai kampuszának lehetséges megnyitása.”

Az ATV megkérdezett egy szakértőt, aki szerint ha kiemelt beruházássá nyilvánítják az egyetem építését, akkor ez nem állítható meg népszavazássa

9.kerulet.ittlakunk.hu

Népszerű