13.8 C
Budapest
csütörtök, február 29, 2024
HomeEgészségügyMegjelent a rendelet: ezekhez a műtétekhez kell negatív teszt vagy védettségi igazolvány

Megjelent a rendelet: ezekhez a műtétekhez kell negatív teszt vagy védettségi igazolvány

 

Megjelent a kormányrendelet, mely szabályozza, mely esetekben ingyenes a PCR-teszt műtéti beavatkozás előtt. A részletek a pénteki Magyar Közlönyben olvashatók.

A rendeletben az áll, hogy a tervezhető fogászati és rehabilitációs ellátásokon, valamint invazív beavatkozásokon csakis negatív teszt vagy védettségi igazolvány birtokában lehet részt venni (kivéve: vérvétel és injekciók beadása).

A kormány álláspontja szerint mivel minden magyar állampolgár ingyenesen kaphatja meg a koronavírus elleni védőoltást, semmi sem indokolja, hogy az adófizetők állják azoknál a halasztható műtét előtt álló betegeknél a PCR-teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, „mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével”. Több eset azonban kivételt jelenthet.

A kormányrendeleti szabályozás – amellyel, mint írták, az ombudsman egyetért – tartalmazza, hogy a PCR-teszt térítésmentesen illeti meg azokat a betegeket, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja; azokat, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével; azokat a betegeket, akik 18. életévüket nem töltötték be, valamint térítésmentes a PCR-teszt annak is, aki önhibáján kívül nem oltathatta be magát.

 

18.kerulet.ittlakunk.hu

Népszerű