12 C
Budapest
péntek, március 1, 2024
HomeHűhaMárki-Zay Péter és Karácsony Gergely már ebéd közben elkezdtek tárgyalni az együttműködésről...

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely már ebéd közben elkezdtek tárgyalni az együttműködésről Hódmezővásárhelyen

Megérkezett hétfő délután Karácsony Gergely Hódmezővásárhelyre, ahol Márki-Zay Péterrel tárgyal az ellenzéki előválasztás második fordulójában történő együttműködésükről. A két politikus először a Polgármesteri Hivataltól nem messze ült be egy étterembe.

Miután itt végeztek, újságírói kérdésre Márki-Zay mindössze annyit mondott, hogy finom volt az ebéd. Annyit aztán hozzátett, hogy még bárki lehet a közös jelölt, és nem dőlt el a kérdés. Innen átmentek a Polgármesteri Hivatalba, itt folytatják a tárgyalást, várhatóan 16 óráig. Stábunk a helyszínen van, és később beszámolunk a fejleményekről. Ez már a két politikus második olyan megbeszélése, ahol arról egyeztetnek, milyen felállásban induljanak a második fordulóban.

Az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára nyerte 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay, aki a szavazatok 20 százalékot zsebelte be. A második és harmadik helyen végzett jelöltek abban egyetértenek, hogy Dobrevnek van a legkevesebb esélye legyőzni Orbán Viktort 2022-ben, ezért a legutóbbi találkozójukon már megállapodtak arról, hogy valamelyikük visszalép, és kormányfő-jelölt, illetve kormányfő-helyettes-jelölt felállásban vágnak neki a második fordulónak.

 

Márki-Zay múlt pénteken arról beszélt, sok lényeges kérdésben azonosan gondolkodnak Karácsonnyal, csak a kettőjük közötti szereposztás kérdéses még.

Az ő lelkén ugyanakkor nem fog száradni, hogy Dobrev nyerje meg az előválasztást, ezátal pedig véleménye szerint Orbán ismét választást tudjon nyerni jövőre.

Miközben Márki-Zay pénteken és vasárnap a Fővám téren megtartott gyűlésén is nyitottnak mutatkozott arra, hogy visszalépjen, Karácsony merevebb álláspontot vett fel ebben a kérdésben. Lapunknak azt nyilatkozta vasárnap, hogy legfeljebb akkor lép vissza az előválasztás második fordulója előtt, ha elüti a villamos.

Márki-Zay elmondása szerint közvélemény-kutatások alapján fogják eldönteni, melyiküknek lehet nagyobb esélye nyerni a második fordulóban. Az MSZP-közeli Publicus Intézet vasárnap publikált egy 3500 fő megkérdezésével készült felmérést, amely az alábbi eredményekre jutott.

A felmérés szerint ha a második fordulóban Karácsony lenne a miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay pedig a miniszterelnök-helyettes, akkor a válaszadók 48,4 százaléka szavazna Karácsony és Márki-Zay szövetségére, 40,3 százaléka pedig Dobrev Klárára. A válaszadók 5,9 százalék nem venne részt az előválasztáson.

Ha a második fordulóban Márki-Zay Péter visszalép a versenytől, tehát nem folytatja közösen a kampányt Karácsonnyal, de a főpolgármester támogatására kéri szavazóit, abban az esetben a megkérdezettek 44 százaléka szavazna Karácsonyra, 42,3 százaléka pedig Dobrevre. A válaszadók 7,2 százaléka nem venne részt az előválasztáson.

Amenyiben a második fordulóban Karácsony Gergely lépne vissza a versenytől, és Márki-Zay Péter támogatására kéri szavazóit, akkor a felmérés szerint Dobrev állhat nyerésre. Ebben az esetben a válaszadók 49,9 százaléka szavazna Dobrevre, 35,2 százaléka pedig Márki-Zayra. A válaszadók 8,4 százaléka nem venne részt az előválasztáson.

Az előválasztás második fordulóját október 10-16 között tartják meg.

telex.hu

 

Népszerű