15.1 C
Budapest
szerda, február 28, 2024
HomeEgészségügyMár lehet regisztrálni az 5-11 évesek oltására, íme a tudnivalók!

Már lehet regisztrálni az 5-11 évesek oltására, íme a tudnivalók!

Szerdától regisztrálhatnak a szülők, hogy az 5-11 éves korosztályba tartozó gyerekeik megkaphassák a koronavírus elleni védőoltást – írja az Index.

 

A gyerekek oltását a gyerekoltásokra kijelölt kórházi oltópontokon és ha van rá igény, a házi gyermekorvosoknál is tervezik.

Az oltás első napjaiban várhatóan egyedül azoknak a gyerekeknek tudna oltóanyagot biztosítani, akiknek a szülei december 7-ig igényelték azt.

Amit az oltásra a szülőnek a gyermek mellett magával kell vinnie:

  • a gyermek tajkártyáját;
  • egy a személyazonosságát igazoló dokumentumot;
  • a szülői hozzájáruló nyilatkozatot;
  • az esetleges betegségekről szóló nyilatkozatot.

Mikor kezdődik az 5-11 évesek oltása?

Az oltási munkacsoport megkezdte az 5-11 éves gyerekek oltásának előkészítését, a szükséges vakcinák várhatóan december 13-án érkeznek, december 14-én már nagy eséllyel az országban lesz a korosztálynak szánt vakcinaszállítmány. Kétmillió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra a korosztály számára.

A szülőknek az online regisztráció során meg kell adniuk: 

  • a gyermek neve;
  • életkora;
  • tajszáma;
  • lakcíme;
  • a szülő elérhetőségei;

Ha a szülő saját e-mail-címével már korábban regisztrált oltásra, akkor a gyermek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehoznia.

Az 5-11 éves korosztályba tartozó gyerekeket Pfizer vakcinával oltják be.

Hogyan adagolják az 5-11 éveseknek a vakcinát?

Az oltóanyag nem különbözik a 12 éven felülieknek adott vakcinától, de a 12 év alattiak kevesebb, harmad annyi oltóanyagot kapnak. Az oltásból az 5-11 évesek is két dózist kapnak, három hét különbséggel.

A világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, mRNS technológiára épülő vakcina hatását egy 2268 kisgyermek bevonásával végzett vizsgálatban elemezték, majd megállapították, hogy a Pfizer vakcina a korosztály számára hatékony és biztonságos.

Milyen tünetekre, mellékhatásokra számíthatnak oltás után a gyerekek?

Az eddigi külföldi tapasztalatok alapján komolyabb oltási reakcióktól az 5-11 éves gyermekek esetében sem kell tartani.

A mellékhatások lehetnek: egy kis izomfájdalom, bőrpír vagy duzzanat jelentkezik az oltás helyén, ugyanakkor ezek a tünetek egy-két napon belül elmúlnak. A felnőttekhez képest a gyermekeknél ritkábban és sokkal kevesebb mellékhatás jelentkezik, súlyos oltási reakciót pedig – mint például a szívizomgyulladást vagy anafilaxiás reakciót – abszolút nem tapasztaltak.

Van-e kizáró oka, hogy valaki ne kaphasson oltást a korosztályból?

A gyermekeknek, akiknek esetleg korábban súlyos allergiás reakciójuk volt, intézményi háttérrel javasolt az oltás felvétele. Szintén az orvos kezében van a döntés az oltás időpontjáról akkor is, ha az oltásra váró gyermek immunrendszert gyengítő kezelést kap.

Akut lázas betegség esetén pedig mindenképpen meg kell várni, amíg a gyerek meggyógyul.

 

Népszerű