12 C
Budapest
péntek, március 1, 2024
HomeKözbiztonságMár hangot is rögzíthetnek a vasutasok testkamerái

Már hangot is rögzíthetnek a vasutasok testkamerái

Egy törvénymódostásnak köszönhetően már hangot is rögzíthetnek a jegyvizsgálók testkamerái, ezzel még több védelmet nyújtva a vasutasoknak.

A személyszállítással foglalkozó társaságok közös javaslatára az Országgyűlés módosította a személyszállítási törvényt, így 2022. január 1-jétől már hangot is szabad rögzíteni a testkamerákkal.

Bár az eszközök eddig is képesek voltak a hangrögzítésre, eddig csak képfelvétel készítését engedélyezték a jogszabályok. A módosított törvény lehetővé teszi a testkamerák felvételeinek hatékonyabb használatát, többek között a bizonyítási eljárások során – írta közleményében a MÁV-START.

Sokkal egyszerűbb lesz bizonyítani, hogy mi történt az utas és a jegyvizsgáló szóváltása közben, mi előzte meg az esetleges bántalmazást, mi hangzott el az események során. A cél, hogy egy ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül.

A leginkább veszélyeztetett elővárosi vonalakon kötelező a testkamerák használata, amelynek köszönhetően ezeken a vonatokon szinte nullára esett vissza a bántalmazások, inzultusok száma – jelezte a vasúttársaság.

Mint írták, az eddigi intézkedéseknek köszönhetően csökkenő tendenciát mutat a súlyos konfliktusok száma a vonatokon. Tavaly a 2020-ban tapasztalt 65-höz képest 59 atrocitás történt országosan. Ezt megelőzően, 2019-ben 70 esetben ért támadás jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. Az elkövetők több mint fele menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni vagy ittas volt. A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók elleni támadások megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera is, tavaly 7.826 jegyvizsgáló összesen 15.380 alkalommal, 70.800 vonaton vette fel szolgálata során. A készülékek használatának bevezetése óta kevesebb jegyvizsgálót ért agresszió, továbbra is csökkenő tendenciát mutat a bántalmazások száma. 202-ben a használat során 5 esetben kérték a jegyvizsgálók által rögzített kameraképek kiadását a hatóságok az eljárás során, amikre 3 esetben jegyvizsgálót ért bántalmazás, 2 esetben pedig maszkhasználat elmulasztása okán a feljelentés miatt volt szükség.

Népszerű