15.4 C
Budapest
vasárnap, szeptember 24, 2023
HomeKultúraKülönleges módon temethetik el Törőcsik Marit

Különleges módon temethetik el Törőcsik Marit

A péntek hajnalban meghalt legendás színésznő, Törőcsik Mari már évekkel ezelőtt rendelkezett a búcsúztatójáról, illetve végső nyughelyéről. Különleges ember volt, a temetéséről is rendhagyó módon gondolkodott.

A Blikk idéz egy 2018-as beszélgetést. Ekkor a művésznő arról beszélt, hogy egyetlen vágya, hogy a halála után újra találkozhasson megboldogult férjével, Maár Gyulával – a Fekete-tengerben.

 

Végrendelkezek, ember! Xavér lejön nekem orgonálni, és egy pélyi elemista, negyedik-ötödikes kisdiák felolvas egy Pilinszky-verset. Terézre bízok mindent. A lányomban megbízom. Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm. Ott már csak Teréz és a párja lesz a csónakban. Aztán, ahogy egy barátom, doktor Szongoth Mariann mondta, a Fekete-tengerben fogunk találkozni. Maár Gyula meg én. Őt a Sugovicába szórtuk Bajánál. Az volt az ő Tiszája

– vázolta elképzeléseit Bérczes László beszélgetőkönyvében a saját búcsúztatójáról.

A Blikk időközben megtudta, hogy péntek délután Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és a teátrum társulatának tagjai az emlékezés virágait helyezik el Törőcsik Mari portréja előtt. Bárki leróhatja a kegyeletét a Nemzeti Színház Hajóorrában felállított emlékhelyen a mai napon 17 órától 21 óráig. A továbbiakban pedig a hét minden napján 10 és 21 óra között. Törőcsik Mari kedvence a sárgarózsa volt, ezzel a virággal emlékezhetnek rá.

A Nemzeti Színház egy megemlékezést is tervez tartani Törőcsik Mariról, de ennek egyelőre még nincs időpontja. A temetését szűk családi körben tartják majd.

A Nemzet Színésze, kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas színművész, a legtöbbet díjazott magyar színésznő, Törőcsik Mari hosszú idő óta betegeskedett.

(index.hu)

Népszerű