19.7 C
Budapest
csütörtök, szeptember 28, 2023
HomeKözlekedésKözleményt adott ki az FKF: kevés a hókotró, ha lehet, inkább...

Közleményt adott ki az FKF: kevés a hókotró, ha lehet, inkább tömegközlekedjetek! Videó

Az FKF arra kéri a fővárosban gépjárművel közlekedőket, hogy csak megfelelő műszaki állapotban lévő, az időjárásnak megfelelő, téli gumival felszerelt autóval induljanak útnak, vagy amennyiben tehetik, a jelentősebb hóesést követő napszakokban elsődlegesen a közösségi közlekedést részesítsék előnyben saját gépjárműveik használata helyett.

Vasárnapra virradóan csapadékzóna érte el a fővárost, amelyből először Budapest déli részén havaseső, majd változó intenzítással hó esett, ami kiterjedt az egész városra. Kisebb megszakítást követően kora reggeltől ismét havazik. Az előrejelzések alapján délig várható  csapadék.

Az FKF munkatársai az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján az üzemképes téli célgépállománnyal már hajnalban kivonultak és jelenleg is végzik a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, valamint kisméretű munkagépekkel a Duna hidak járdáin, továbbá a kerékpárutakon a síkosságmentesítést és a hó eltakarítását.

De közben 4 kivonuló gép vált üzemképtelenné, a munkatársak jelenleg is dolgoznak a javításon, írja az FKF a közleményében. A kellő képzettséggel és gyakorlattal rendelkező sofőrök hiánya miatt a szervizmesterek is utasítást kaptak, hogy beüljenek a kivonuló célgépekbe.

Úgyhogy teszik, amit tenni tudnak.

Mi pedig tegyük, amire mi képesek vagyunk (és amúgy is a mi feladatunk.) A járdatakarítás és síkosságmentesítés, a szomszédnéninek segítés, a tisztességes téli gumival ellátott saját autó – vagy közösségi közlekedés használata.

Az FKF gépei még huszonévesen is szolgálnak.

 

Budapest úthálózatának takarítását jogszabályban 1 meghatározott, szigorú prioritási sorrendben végzi az FKF. Ez alapján első ütemben az 1200 km hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonal-hálózaton végzik a síkosságmentesítést és a hó eltakarítását, amely során elsőbbséget élveznek a hidak, felüljárók, kórházakhoz és rendelőintézetekhez vezető utak, autóbusz- és közösségi közlekedési útvonalak, az autópályák és a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai.
A mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődik meg a munkavégzés.
A rendelkezésre álló téli célgépek száma az évek alatt drasztikusan – az elmúlt 10 év során 20 %-kal – csökkent, ugyanakkor a flotta darabszáma a főváros méreteihez képest már korábban sem volt elegendő. Az elöregedett géppark miatt ráadásul az üzemképesség is csak 55-70 % körüli. További nehezítő körülményt jelent a hiány a megfelelő képzettséggel és gyakorlattal rendelkező sofőrökből, így a szervizmesterek is utasítást kaptak és beültek a kivonuló célgépekbe.

Az FKF kivonult célgépállományából ezúttal meghibásodások miatt sajnos 4 munkagép vált üzemképtelenné. A cég szakemberei jelenleg is küzdenek azért, hogy mielőbb újra munkába tudják őket állítani az utakon.

 

(18.kerulet.ittlakunk.hu)

 

Népszerű