15.1 C
Budapest
szerda, február 28, 2024
HomeEgészségügyKötelező lesz a háziorvosnak visszahívnia a beteget, bár kétséges, ezt hogyan lehet...

Kötelező lesz a háziorvosnak visszahívnia a beteget, bár kétséges, ezt hogyan lehet megoldani

Visszahívási kötelezettséget rendelt el Kásler Miklós miniszter a háziorvosok számára – írja a Népszava.

A miniszteri utasítás egyebek mellett arra kötelezi a háziorvosokat, hogy biztosítsák online vagy telefonos elérhetőségüket a pácienseik számára. A beérkező, de nem fogadott hívásokra mihamarabb reagáljanak akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel.

 

 

Ennek oka, hogy a betegek nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni, mert a vonal folyton foglalt. Sok orvosnak azonban a mobilján szinte alig, a rendelői vonalas telefonjaikon is csak elvétve van üzenetrögzítő, így egyelőre a páciens azt sem tudja megüzenni, hogy kit és hogyan kellene visszahívnia az orvosának.

Az utasítás emellett elrendeli, hogy a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Mint írják: lehetőség szerint a rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol.” A miniszter kötelezettségként írta elő azt is, hogy a háziorvosok a vírusfertőzés súlyosságától függően írjanak fel gyógyszert, valamint intézkedjenek a súlyosabb esetek kórházi beutalásáról, az otthonukban kezelt betegek állapotát pedig kísérjék figyelemmel.

Ezt az utasítást ugyanazon a napon kapták meg háziorvosok a miniszterüktől, mint a tiszti főorvostól azt, amely ötmilliós bírság kilátásba helyezésével elrendelte, hogy az érintett háziorvosok januárban egy hétvégén tartsanak oltási akciót, írja a lap.

Népszerű