12.7 C
Budapest
péntek, március 1, 2024
HomeGazdaságKormányinfó: befagyasztják a benzin árát; szükség lehet majd 4. oltásra is

Kormányinfó: befagyasztják a benzin árát; szükség lehet majd 4. oltásra is

Gulyás Gergely miniszter a mai Kormányinfón az oltások mellett a benzin árának csökkentéséről is beszélt.

A 6 millióhoz közeledik az oltottak száma, tegnap 8394 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 132 beteg, mondta a miniszter.

A vírus ellen az oltás a fegyver, az oltások hatékonyak, aki oltást kap, azok közül 100 emberből egy betegszik meg és ő is enyhébb tűnetekkel vészeli át a betegséget. Az elhunytak többnyire a legidősebb korosztályból kerülnek ki.

Az oltások hatékonysága viszont 6 hónap után elkezd csökkenni, utána szükség van az ismétlő oltásra, ehhez oltási akcióhét indul 101 oltóponton november 22-től 28-ig: ekkor előzetes bejelentés nélkül lehet oltakozni (1., 2. és 3. oltás is felvehető). Az ismétlő oltás hatékonysága 6 hónap után elkezd csökkenni, így szükség lehet majd 4. oltásra is.

Ellátási veszély nincs, kötelező oltást nem akar a kormány elrendelni, de a munkavállóknak van lehetőségük erről dönteni. A tanároktól külön kérik, hogy oltakozzanak – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter azt is bejelentette, hogy november 15-től a benzin és gázolaj (95-ös és dízel) literenkénti árát a 480 forintos felső határon rögzítik, ennél nem lehet drágább a benzin hétfőtől. Ez 3 hónapig mindenképp rögzítve marad.

A rezsicsökkentés is marad, fenntartják a szabályozott árat.

Az ingyenes parkolás kérdése egyelőre nem vetődött fel.

Népszerű