21.2 C
Budapest
szerda, szeptember 27, 2023
HomeKözlekedésKlímás, fedélzeti kamerás Hannoveri villamos kezdte meg próbaüzemét az 50-es vonalán

Klímás, fedélzeti kamerás Hannoveri villamos kezdte meg próbaüzemét az 50-es vonalán

Immár 20 éve utazhatunk a Hannoveri, azaz a TW villamosokkal. Most ebből a típusból egy olyan jármű kezdi meg próbaüzemét az 50-es vonalán, amelyen az utasok kényelmét és az üzemeltetés gazdaságosabbá tételét szolgáló számos korszerűsítést végeztek el – közölte a BKV.

Az egyik legnagyobb beavatkozást az utastéri és a – külön vezérelhető – vezetőtéri klíma beépítése jelentette. A visszapillantótükröket megszüntették, helyettük a CAF-hoz hasonló – a járműfedélzetet is figyelő – kamerás rendszert építettek be. A járművezetők védelme érdekében a vezetőfülkéket teljesen zárttá változtatták.

Jó szolgálatot tesznek majd a klímaszezonon kívüli időszakban a szellőztetést lehetővé tevő, kihajolás elleni védelemmel ellátott nagyméretű, eltolható, sötétített ablakok. A jármű külső-, illetve belső világítását korszerű és takarékos LED-es rendszerűre cserélték, a teljes utastéri arculat pedig a CAF, és a korszerűsítésen áteső Tátra és KCsV villamosokéval megegyező dizájnt kapott.

A projekt egyik leglátványosabb elemeként a lenyíló lépcsőket fix-kivitelűre, ezzel együtt az ajtókat pedig új, de a régivel harmonizáló típusúra cserélték.

Korábban számos hibaforrás oka és utaspanasz gerjesztője volt a lenyíló, érzékelőkkel ellátott lépcsőrendszer. Az új lépcsőknek köszönhetően ezek a problémák gyakorlatilag megszűnnek, az utascsere is rövidebb lesz, mivel az ajtók bezáródását követően a jármű azonnal indítható, már nem kell a lépcsők felzáródását is megvárni.

Az átalakított 1624-es pályaszámú TW villamos a tervek szerint a mai napon, március 29-én, hétfőn, kezdi meg utasforgalmi próbaüzemét az 50-es villamosvonalon. A próbaüzem tapasztalatainak összegzése után születhet majd döntés további járművek átalakításáról – közölte a BKV.

(18.kerulet.ittlakunk.hu)

Népszerű