13.6 C
Budapest
vasárnap, június 4, 2023
HomeEgészségügyKét nap múlva új szabály lesz a boltokban - Döntött a kormány...

Két nap múlva új szabály lesz a boltokban – Döntött a kormány a rovarfehérjés ételekről

Döntött a kormány a rovarfehérjés ételekről. A rendelet két nap múlva lép hatályba –  szúrta ki a 24.hu.

Mint írják, megjelent a Magyar Közlönyben az agrárminiszter rendelete, amelynek lényege, hogy módosítja az élelmiszerek jelölési szabályait, mert az Európai Bizottság a közelmúltban úgy döntött, a lisztbogár után a házi tücsök is forgalomba kerülhet élelmiszerként, élelmiszer-összetevőként.

Az új rendelet szerint a jövőben a nem előrecsomagolt élelmiszeren is jól látható módon fel kell tüntetni, ha új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazza. Az új előírás az online rendelhető, illetve a boltban árult, előrecsomagolt élelmiszerekre is vonatkozik.

A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell majd tüntetni az alábbi szöveget:

Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!

A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni. Az agrárminiszter rendelete két nap múlva lép hatályba.

A lap megjegyzi: a rendelet csak az új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazó élelmiszerekre vonatkozik, a szigorítás nem érinti a bíbortetűs, pajzstetűs ételeket.

Népszerű