10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeKatasztrófa 18Két hétig gyűjtik az ajánlásokat az ellenzéki előválasztáson induló jelöltek

Két hétig gyűjtik az ajánlásokat az ellenzéki előválasztáson induló jelöltek

 

Augusztus 22-én, hétfőn megkezdődött az aláírásgyűjtés az ellenzéki előválasztásra: a mai napon kezdhették meg a nyilvántartásba vett jelöltek az ajánlások gyűjtését. Összesen 7 miniszterelnök-jelöltet, 13 jelölő szervezetet és 265 jelöltet vettek nyilvántartásba.

A miniszterelnök-jelöltek számára 20.000, az egyéni képviselőjelölteknek pedig 400 érvényes ajánlás összegyűjtése a feladat. Ajánlást csak az Országos Előválasztási Iroda által létrehozott ajánlóíveken lehet gyűjteni. Egyéni képviselőjelöltekre érvényes ajánlást csak a választókerületi lakcímmel, miniszterelnök-jelöltekre a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok tehetnek. Az ajánlóíveket maradéktalanul ki kell tölteni, a hiányos ajánlásokat a lebonyolító szervek el fogják utasítani. A miniszterelnök-jelöltek íveit az Országos Előválasztási Iroda munkatársai, az egyéni képviselőjelöltek ajánlásait pedig a helyi választási bizottságok tagjai ellenőrzik – tették közzé az előválasztás hivatalos honlapján.

Az ajánlásgyűjtésre két hét áll a jelöltek rendelkezésére, a leadási határidő szeptember 6. 10.00 óra. Az ajánlások ellenőrzését az átadást követően 48 órán belül el kell végezni, vagyis szeptember 8-ra várhatóan kialakul, hogy az egyes körzetekben kik kerülhetnek fel a szavazólapokra. Az előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják, online és személyes szavazásra egyaránt lehetőség lesz.

 

Miniszterelnök-jelöltek:

  • Dobrev Klára – DK
  • Ecsenyi Áron – Le az Adók 75%-ával Párt
  • Fekete-Győr András – Momentum
  • Jakab Péter – Jobbik
  • Karácsony Gergely – Párbeszéd–MSZP–LMP
  • Márki-Zay Péter – Mindenki Magyarországa Mozgalom
  • Pálinkás József – Új Világ Néppárt

Az ország 106 választókerületéből 11-ben egy jelölt, 45-ben két jelölt, 50-ben három vagy több jelölt szállt versenybe. A nyilvántartásba vételi szakasz lezárultával az országos hatáskörű jelölő szervezetek (Liberálisok, MMM, Új Kezdet és ÚVNP) is becsatlakoztak az Országos Előválasztási Bizottság munkájába is, a jövőben tanácskozási joggal jelen lesznek a testület ülésein

 

18.kerulet.ittlakunk.hu

 

 

Népszerű