Home Hűha Karácsony Gergely elárulta, miért ment Berlinbe

Karácsony Gergely elárulta, miért ment Berlinbe

0
Karácsony Gergely elárulta, miért ment Berlinbe
A főpolgármester Berlinben a magyar bel- és gazdaságpolitikáról is tárgyalt a spanyol miniszterelnökkel és magas rangú német politikusokkal, köztük a pénzügyminiszterrel.

Karácsony Gergely hosszú Facebook-posztban tisztázta, miért utazott Berlinbe. A főpolgármester pénteken csupán annyit írt, hogy „Berlin calling”, szombaton viszont már beszédesebb volt.

Az alábbi politikusokkal találkozott péntek este:

  • a spanyol miniszterelnökkel, Pedro Sanchezzel,
  • a német alkancellár-pénzügyminiszterrel, a szociáldemokraták kancellár-jelöltjével, Olaf Sholz-cal,
  • a német zöldek kancellár-jelöltjével és társelnökével, Annalena Baerbockkal,
  • a volt olasz miniszterelnökkel, Enrico Lettával és
  • Elisa Ferreira, illetve Paolo Gentiloni uniós biztosokkal.

Karácsony Gergely a posztban azt írta, a megbeszéléseken szóba került

a magyar választások tisztasága, és nemcsak a Fidesz érdekeire szabott választási törvény miatt, hanem azon kínai és orosz beavatkozási kísérletek miatt is, amelyek a most folyó német választási kampányban is tetten érhetőek. Biztosítottam tárgyalópartnereimet, hogy a kormányváltás erői ezen a választáson minden választókörzetben képviseltetik magukat és készek vagyunk az önkormányzati választáshoz hasonlóan alternatív szavazatszámlálási rendszer kiépítésére is.

A főpolgármester a tárgyalásain ígéretet tett rá, hogy a kormányváltás után az új kabinet azonnal le fogja hívni az európai helyreállítási alapból neki járó pénzt, amire az Orbán-kormány nem tart igényt. Szintén megállapodtak abban, hogy közösen fognak dolgozni Európai Szociális Unióért, az európai minimálbérért.

A két kancellár-jelölttel a főpolgármester beszélgetett a német-magyar gazdasági kapcsolatokról – közismert Magyarország német gazdaságnak való kitettsége. Karácsony Gergely minderről azt írta:

közös célunk, hogy az olcsó bérmunkára épülő gazdaságról áttérjünk a tudásalapú, magasabb hozzáadott-értéket termelőre, ezt szolgálja a jövő héten bemutatandó gazdaságpolitikai programom is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here