26.2 C
Budapest
kedd, október 3, 2023
HomeEgészségügyJó hír! Koronavírus: úgy tűnik, gyógyszertárakban is lehet majd vakcinát vásárolni

Jó hír! Koronavírus: úgy tűnik, gyógyszertárakban is lehet majd vakcinát vásárolni

A Moderna gyógyszergyár leszerződött az izraeli Medison Pharma céggel, mely jó pár kelet-európai országban, így Magyarországon is forgalmazza majd a vállalat koronavírus elleni vakcináját – írja az Index. Így kereskedelmi forgalomba kerülhet a Moderna oltóanyaga. Azt még nem tudni, mikor indulhat az értékesítés Magyarországon.

Mivel az országok többnyire biztosították polgáraiknak az oltóanyagot, jöhet a magánszektor ellátása. Ebben a hullámban a gyártók már közvetlenül nagykereskedőknek is értékesítik a tételeket. Az egyik legfőbb kérdés az, hogyan juthatunk hozzá.

 

A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke az Indexnek azt mondta, fontos kérdés, hogy a cégnek van-e itthon nagykereskedelmi joga. Ha ugyanis nincs, akkor csak nagykereskedőknek vagy kórházaknak árulhatja a vakcinát. Ha van, akkor patikáknak és akár magánegészségügyi intézményeknek is.

Egy szakember szerint minden bizonnyal orvosi kontroll mellett lehet majd megvásárolni az oltóanyagot, tehát ha az orvos felírja, a páciens kiválthatja, de egy oltóorvosnak kell beadnia.

A Moderna vakcinája adagonként 15 dollárba került az USA-ban, az unió pedig 18 dollárért vásárolhatott, ehhez jöhet majd a Medison Pharma haszna, így jön ki a magyar kereskedelmi ár.

 

18.kerulet.ittlakunk.hu

Népszerű