1.9 C
Budapest
szerda, február 8, 2023
HomeGazdaságIdénhez képest 17 % feletti drágulás, 52 %-os hitelkártya- és 37%-os személyi...

Idénhez képest 17 % feletti drágulás, 52 %-os hitelkártya- és 37%-os személyi kölcsön-thm-plafon jöhet jövőre…

Jövőre egészen brutális, – az ideiihez viszonyítva 17,2 százalékos drágulással számol a CIB Bank elemzése – derül ki a HVG cikkéből. A szakemberek szerint a kormány azonban meg tud majd egyezni a jogállamisági kérdésekben, így jövőre már jönnek az uniós pénzek és az euró árfolyama stabilizálódhat 400 forint alatt.

Január 1-jétől 37 százalékra emelik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutatót (thm), a hitelkártyáknál pedig ez 52 százalék is lehet – írta szintén a HVG. A személyi kölcsönöknél ez az érték jelenleg 29,9 százalék. Egy éve a hitelkártyák költségei álltak 37 százalékon, ahová jövő év elején a személyi kölcsönök ugorhatnak.

 

 

 

Ami azért árnyalja a képet, az az, hogy ezek a számok jelentik a plafont. Tehát ez lehet a maximum, amit azért valószínűleg nem érnek el a hitelek díjai, mint ahogy például a személyi kölcsönöknél a mostani 29,9%-os plafon mellett is a legtöbb ajánlat 20% alatti thm-mel bír (egy éve a 10% thm alatti lehetőségek sem voltak ritkák, idén már alig van olyan, ami nem 15% felett van)…

Népszerű