10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeGazdaságHoppá! Több a 100 ezer alatt bérelhető lakás Budapesten, mint tavaly

Hoppá! Több a 100 ezer alatt bérelhető lakás Budapesten, mint tavaly

Budapesten 1,8 százalékkal emelkedtek az albérletárak júniusban az előző hónaphoz képest, tavalyhoz képest viszont több a 100 ezer forint alatt kibérelhető lakás. Ezt írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com kedden közzétett lakbérindexéről az MTI.

Elsőre meglepő lehet, hogy elkezdtek nőni az albérletárak, hiszen a tavalyi pandémia alatt árcsökkenés volt, az áremelkedést hozó turisták pedig még nem jöttek vissza nagy számban.

Az ingatlan.com szakértpi szerint a járvány miatti bizonytalanság csökkenésével, az éledező gazdasággal és az élénkülő kereslettel magyarázható, hogy feljebb kúsztak az árak.

Idén júniusban egyébként a 2015-ös szinthez képest 34 százalékkal voltak magasabban az átlagos bérleti díjak, ez elmarad a 2019-es értékektől, amelyek 40-45 százalékkal haladták meg a 2015-ös bázist.

Az ingatlan.com szakértője szerint új tendencia figyelhető meg a legfrissebb, júliusi kínálati adatokból a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után felélénkülő albérletpiacon. A korábbinál ugyanis nagyobb arányt képviselnek a budapesti piacon a viszonylag olcsónak mondható, 100 ezer forint alatti bérleti díjért kínált lakások.

Szerinte szerepet játszik, hogy sok tulajdonos a járvány miatti kedvezőtlen piaci helyzetben inkább biztosra szeretne menni, és árengedménnyel szeretne mielőbb bérlőt találni.

Az ingatlan.com adatai szerint a budapesti kínálatban a havi 100 ezer forintnál olcsóbban bérelhető lakások aránya július végén a teljes kínálatban 8 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi 6 százalékkal. A XI. és XIII. kerületekben egyaránt 7,4 százalékos volt a 100 ezer forint alatti kiadó lakások aránya, de például Zuglóban az arányuk majdnem eléri a 15 százalékot, Újpesten a 18 százalékot, Kőbányán és Kispesten pedig 20 százalék feletti.

A nagyobb egyetemvárosokban az alacsonyabb árkategóriába a 60 ezer forint alatti havi bérleti díjjal kínált lakások tartoznak. Ezeknek az aránya Debrecenben a tavaly júliusi 4,9 százalékról 3,1 százalékra csökkent, ugyanakkor Győrben 5 százalékról 6 százalék fölé nőtt, Szegeden meghaladta a 7 százalékot a tavalyi 5,5 százalék után.

 

 

18.kerulet.ittlakunk.hu

Népszerű