13.8 C
Budapest
csütörtök, február 29, 2024
HomeEgészségügyHoppá! Robotsebészet a Dél-pesti Kórházban

Hoppá! Robotsebészet a Dél-pesti Kórházban

Uniós támogatással világszínvonalú robotsebészeti gép beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Onkológiai Intézetnek és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

A megítélt támogatás száz százalékos finanszírozást biztosít az 1,3 milliárd forint értékű projektnek.

A robotsebészeti technológiát több terület – urológia, nőgyógyászat, tüdősebészet, fej-nyaki sebészet – használhatja a világszínvonalú berendezést – mondta Kásler Miklós.

A Robotsebészet bevezetése Magyarországon elnevezésű projektben a lipcsei egyetem ad szakmai hátteret a két intézmény szakembereinek.

A beszerzés része a két robotsebészeti eszköz és a hozzájuk tartozó két ultrahangkészülék laparoszkópos fejjel. Az eszközöket az év végén telepítik és vállalták, hogy a két intézet 100-100 robotsebészeti urológiai és nőgyógyászati beavatkozást végez el a projekt lezárultáig.

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban az intézményben felújították a műtőket és az urológiai osztályt is, ide telepítik majd az új eszközt.

Tenke Péter, a kórház urológiai osztályának vezetője a berendezést bemutatva elmondta: a robotsebészetet 20 éve alkalmazzák a gyógyításban világszerte, eddig ötmillió beteget operáltak ilyen módszerrel. Megjegyezte: a robotsebészetben folyamatos az innováció, 2250 szabadalmat fogadtak el és 1500 új szabadalom vár befogadásra.

Elmondta, a sebész négy robotkarral dolgozik, ezek olyan eszközöket mozgatnak, amelyek végződései jóval meghaladják az emberi csukló mozgáslehetőségét, így sokkal precízebb beavatkozás végezhető. A műtéti terület 10-15-szörösre nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja.

Népszerű