12 C
Budapest
péntek, március 1, 2024
HomeKözlekedésHavazás: alig van embere az FKF-nek a hó eltakarítására, ráadásul 4 munkagép...

Havazás: alig van embere az FKF-nek a hó eltakarítására, ráadásul 4 munkagép le is robbant

Súlyos munkaerőhiány mellett vívja újabb csatáját a hóval és jéggel az FKF – írja a cég közleményében.

Budapestet szombaton hajnalban csapadékzóna érte el, amelyből öt óra körül a főváros teljes területén havazott. A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió szakemberei éjféltől folyamatosan ellenőrizték az utak állapotát, és ahol lehetséges volt, a munkagépek elvégezték az utak preventív sózását. Az FKF munkatársai 77 téli munkagéppel jelenleg is dolgoznak az utak megtisztításán, síkosságmentesítésén, hogy biztosítsák – első lépésben – a közösségi közlekedés zavartalanságát.

A Társaság Budapest úthálózatának takarítását az alábbi, jogszabályban meghatározott, szigorú prioritási sorrendben végzi:

 

  • a hidak, felüljárók,
  • a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út,
  • a Budaörsi út (M1, M7), M3-as, M5-ös autópályák,
  • a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai,
  • az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai,
  • egyéb autóbusz- és közösségi közlekedési útvonalak,
  • a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak.

A mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

A Társaság rendelkezésére álló téli célgépek száma az elmúlt 10 év során mintegy 20 %-kal csökkent, a flotta darabszáma már korábban sem volt
elegendő. Az elöregedett géppark miatt ráadásul az üzemképesség is csak 55-70 % körüli. A mai napon kivonuló gépjárműparból reggel 09:00 óráig 4 db vált meghibásodás miatt üzemképtelenné.

Az FKF munkatársai a közismerten kritikusan nehéz finanszírozási helyzet és munkaerő hiány ellenére elkötelezettek a szolgáltatások fenntartása iránt, és arra törekszenek, hogy a legtöbbet hozzák ki a meglévő eszközparkból.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fővárosban a síkosságmentesítés és hóeltakarítás többszereplős feladat. Az ingatlanok előtti járdák síkosságmentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek, lakóközösségeinek kötelessége.

Kérik, a gépjárművel közlekedők – különösen a szűkebb útszakaszokon – fokozottan figyeljenek oda a szabályos parkolásra, ugyanis az úttestre belógó járművek jelentősen nehezítik a munkavégzést; továbbá kérik, a forgalomban engedjék előre a síkosságmentesítő járműveket.

A Társaság folyamatosan várja többek között gépjárművezetők jelentkezését!

Népszerű