Ha mindig is kíváncsi voltál, mi lesz a „lekukázott” karácsonyfákból, most megtudhatod

0

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően a BKM – Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai szervezetten gyűjtik össze és szállítják el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen becslések szerint mintegy 500-600 000 tűlevelű kerül ki az utcára, ezt a mennyiséget kell begyűjteni, illetve a hasznosítását megoldani.

A kiszolgált tűlevelűeket az FKF először aprítja, majd ezt követően a BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek, ahol nagynyomású gőzt fejlesztenek. Az így nyert hőenergiából – nagyhatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő.

 

A létesítményben termelt hőenergia a FŐTÁV hálózatán keresztül mintegy ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati melegvíz formájában. A BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Művében előállított villamos energia emellett mintegy ezer átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja, írja lelkiismeretünk megnyugtatására a Városháza.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here