Home Gazdaság Gulyás a Fudanról: támogatjuk, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek

Gulyás a Fudanról: támogatjuk, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek

0
Gulyás a Fudanról: támogatjuk, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek

 

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozott a Mandinernek. Az interjúban a Fudanról is szó esett, és Gulyás az eddigi állásponthoz képest merőben új dolgokat mondott, szó szerint ezt:

„A Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik. Tervek sem állnak rendelkezésre. Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk.

 

Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni”. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.”

„Hogy nem lehet alkalmas közéleti vitára egy olyan törvénytervezet tartalma, aminek általános (május 27-én) és részletes vitáját (május 31-én és június 1-én) a parlamentben már meg is tartották?”, illetve „akkor hogyan terjeszthette be május 11-én, 23 óra 37 perckor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a parlamentnek „A Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról” című törvénytervezetet?” – teszi fel a kérdéseket a 444.

„Azt nem a Kormány mondja meg, hogy mikor lesz népszavazás a Fudan ügyében. Gulyás Gergely visszavonulót fújt és már önmagával sem ért egyet.

Pár hete még azt mondta, nem lehet népszavazást tartani ebben az ügyben, mert nincs benne hatásköre Ferencvárosnak és a Fővárosnak, különben is nemzetközi szerződést érint. Most azt mondja, lehet népszavazás, majd ha lesz miről szavazni, hisz a Fudan terve nem is létezik. Ha a Fudan terve nem létezik, miről tárgyalt a Parlament pár napja és miről készül dönteni?” – reagált Gulyás szavaira Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely főpolgármester szintén Facebook-oldalán írt a Gulyás-interjú apropóján.

„1. Bármennyire szeretné, nem a kormány kegyén múlik a népszavazás, valójában tök mindegy tehát, hogy a kormány támogat-e egy népszavazást Fudan-ügyben, vagy sem. Népszavazás lesz. És nem akkor, amikor a kormány kegyeskedik megengedni, hanem amikor mi úgy akarjuk.

2. „Ha a beruházás feltételei ismertek” – mondja Gulyás miniszter. Hagyjuk ezt az unalomig ismert sunnyogást. Hiszen a Fudan-beruházás feltételei akkor lesznek ismertek, ha a kormány végre hajlandó nyilvánosságra hozni azokat. Pont ezt kezdeményeztem hetekkel ezelőtt. Szóval, hajrá, tegyenek ki mindent az asztalra, a kínai hitelfelvételről szóló tárgyalások részleteivel kezdjék…”

9.kerulet.ittlakunk.hu

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here