10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeEgészségügyFontos! Videó: így éleszd újra a gyermeket, ha vízbe fullad vagy lenyel...

Fontos! Videó: így éleszd újra a gyermeket, ha vízbe fullad vagy lenyel valamit

 

A Gyermekrohamkocsi – mobil gyermekintenzív osztály – két videót is közzétett arról, hogyan tudjátok a gyermek életét megmenti, ha vízbe fullad vagy lenyel egy idegen tárgyat.

Ha a gyermek vízbe fullad, ezt tedd:

Elsőként győzödj meg arról, hogy a gyermek eszméletlen, ehhez alkalmazz enyhe fájdalomingert. Ha erre nem reagál, kiálts segítségért. Ezután biztosíts átjárható légutat, tedd szabaddá a mellkast: egyik kezeddel hajtsd hátra a fejet, másikkal emeld meg az állcsúcsot. Próbálj higgadt maradni!

10 másodpercig vizsgáld a légzést a gyerek felé hajolva. Ha nem lélegzik, alkalmazz 5 befúvásos lélegeztetést: orrbefogással 1 másodperc alatt fújj a gyerek szájába annyi levegőt, hogy a mellkas éppen megemelkedjen. Ha a mellkas nem emelkedik, nézz be a gyerek szájába. Ha a szájüreg folyadékkal telt, a gyermek oldalra fordításával egy gyors mozdulattal távolítsd el a vizet.

Figyelj arra, hogy ne szökjön el a levegő, nyisd nagyra a szád és szorítsd a gyerek szája köré befúváskor. Hívd a 112-t!

Ha a nem légző gyerek továbbra is eszméletlen, alkalmazz mellkasnyomást: 15 nyomást 2 befúvás követ. Az egyik kéztövedet helyezd a szegycsontra, és nyújtott kézzel nyomd össze a mellkast egyharmadával. Figyelj arra, hogy két nyomás között a mellkas teljesen visszaemelkedjen!

Ezt tedd, ha a gyerek lenyel valamit:

Ha a légútba idegen test kerül, a gyerek azonnal köhögni kezd. Ha a gyerek hangosan, erősen köhög, nem kell beavatkozni, ültesd az öledbe, próbáld megnyugtatni, bíztasd köhögésre. Ha a gyerek nem tud köhögni, köhögése hangtalan, akkor azonnal kell segíteni neki.

Kiálts segítségért!

Ha a gyerek eszméleténél van, fektesd hasra és alkalmazz háti ütéseket. Úgy fektesd le, hogy a feje kissé lejjebb legyen a testénél. 5 erőteljes háti ütést végezz a lapockák között. Ha a gyerek eszméleténél van és 1 évnél fiatalabb, alkalmazz 5 mellkasi nyomást: fektesd a gyereket a hátára és a szegycsont alsó harmadánál a mellkast összenyomva próbáld az idegen testet kimozdítani.

Ha az idegen test nem mozdul, meg kell ismételni az 5 háti ütést és az 5 hasi lökést mindaddig, míg az idegen test nem távozik vagy a gyerek eszméletét veszti. Ha az idegen test elmozdul, a gyerek újra tud levegőt venni, köhögni, sírni kezd, ültesd az üledbe, figyeld az állapotát és hívj segítséget!

Ha a gyeremek eszméletét veszti, fektesd kemény vízszintes felületre, hívj segítséget, nyisd ki a gyerek száját, nézd meg, látható-e az idegen test. Csak akkor próbáld eltávolítani, ha jól látható, különben bajt okozhatsz!

Nyisd meg a légutakat a fej enyhe hátrahajtásával, alkalmazz 5 befúvást. Ha a mellkas nem emelkedik, a fej helyzetét változtatva próbálj szabad légutat biztosítani. Ha az 5 befúvásból egy sem hatékony, akkor is kezdd el a mellkasnyomást: 15 mellkasnyomást két befúvás követi, ismételd folyamatosan, míg a segítség megérkezik!

Mindenképp kezdd meg az újraélesztést!

18.kerulet.ittlakunk.hu

 

Népszerű