13.8 C
Budapest
csütörtök, február 29, 2024
HomeMizu zöldekFIGYELEM! Januártól másként kell gyűjteni a szelektív hulladékot

FIGYELEM! Januártól másként kell gyűjteni a szelektív hulladékot

Január 1-től az FKF valamennyi begyűjtési rendszerében – így a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésben, a gyűjtőszigeteken, valamint a lakossági hulladékudvarokban – az italos kartondoboz átkerül a kevert csomagolási hulladékok közé, a sárgafedelű tartályokba. A kékfedelű tartályokban ezentúl kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető.

Az új csoportosítási rendszer a különböző anyagok rétegeiből álló italoskartonok gyűjtését érinti: egyes tejtermékek, gyümölcslevek dobozait ezentúl nem a papírral a kékfedelű, hanem a sárgafedelű tartályban, a kevert csomagolási hulladékokkal együtt kell gyűjteni. Ezt a változtatást annak érdekében vezeti be a társaság, hogy a kékfedelű tartályokba kizárólag tisztán papírhulladék kerüljön, így – várhatóan – annak további válogatására a jövőben már nem lesz szükség – írta közleményében a társaság.

Az FKF azt kéri, hogy 2022. január 1-jétől:

  • a kékfedelű tartályokba kizárólag tiszta papírhulladékot (pl. újság, hullámpapír, csomagolópapír, összelapított kartondoboz stb.) tegyetek
  • a sárgafedelű tartályokba pedig kevert csomagolási hulladékot (pl. műanyag és fém csomagolási hulladék, összelapított italos kartondoboz, PET-palack és fém italosdoboz, műanyagzacskó stb.) rakjatok. Fontos, hogy a sárgafedelű tartályban kizárólag csomagolási anyag gyűjthető, tehát NE tegyetek bele egyéb műanyagot (pl: kertiszék maradéka, háztartási berendezések alkatrészei stb.) és fém használati tárgyakat (pl: ruhafogas, bútormaradvány, berendezések alkatrészei stb.)

A kartondobozok, flakonok, italos kartondobozok, PET-palackok és fém italosdobozok esetében különösen fontos, hogy azokat összenyomva, lapítva rakjátok a gyűjtőtartályokba, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak. Az FKF emellett nyomatékosan kéri, hogy a szelektív tartályokba NE dobjatok élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) csomagolóanyagokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat.

 

Népszerű