12 C
Budapest
péntek, március 1, 2024
HomeGazdaságFigyelem! Ez vár azokra a benzinkutakra, amelyek nem tartják be az árstopot

Figyelem! Ez vár azokra a benzinkutakra, amelyek nem tartják be az árstopot

November 15-én, hétfőn lép életbe az az intézkedés, amellyel 480 forintban rögzítik a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel literenkénti árát a következő három hónapra. A kormányinfón az is elhangzott, hogy azokat a benzinkutakat, melyek nem tartják be az árstopot, be fogják zárni.

A részletek szombat este jelentek meg a Magyar Közlönyben. Eszerint a kutaknak kötelező nyitva lenniük, nem zárhatnak be maguktól. Akkor viszont kötelező üzemszünetet tartaniuk, ha két napnál hosszabb ideig nem árulják a megjelölt üzemanyagokat – olvasható a Telexen.

 

 

„Köteles üzemszünetet hirdetni az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője, ha a fogyasztókat az Árrendelet szerinti termékekkel kiszolgálni 7 napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül nem tudja. Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője más okból üzemszünetet nem hirdethet” – fogalmaz a közlöny.

Az üzemszünet közben pedig a kutakon más kereskedelmi tevékenységet sem lehet folytatni, és a rövidebb ideig sem lehet nyitva a szokásosnál. Az a kút, amelyik nem tartja be az előírásokat, szankciókra számíthat:

  • bírságot kaphat 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedően, fellebbezni nem lehet ez ellen;
  • ismételt jogsértés esetén pedig akár fél évre is eltilthatják az üzemeltetőt a saját benzinkútjának üzemeltetésétől.

Ha az üzemeltetőt eltiltják a kúttól, akkor az adott benzinkút üzemeltetésére helyette kijelölnek „az érintett üzemanyagtöltő állomás 30 kilométeres vonzáskörzetében lévő, a lakosság igényeinek kielégítésére alkalmas nyilvántartott szolgáltatót”. Ezzel pedig az épület és a tárgyi eszközök is ideiglenesen az újonnan kijelölt szolgáltatóhoz kerülnek, és árulhatja is a kúton található árukészletet. Ha valamilyen kár keletkezik, akkor azt ő állja. A benzinkutak üzemeltetői írásban jelentkezhetnek arra a feladatra, hogy ideiglenesen átveszik más kutak üzemeltetését, ha arra szükség lesz.

Népszerű