Ez durva – Napi 25 ezer új fertőzött és 150 áldozat is lehet, mire a negyedik hullám tetőzik Magyarországon

0

Az Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) szervezet matematikai modelljei szerint november végén lehet a negyedik hullám járványcsúcsa Magyarországon – írja a Napi.hu. Nem kizárható, hogy ekkorra a napi fertőzöttek száma el fogja érni a 25 ezret. A szervezet számításai szerint január 1-jéig összesen több mint 36 ezerre ugorhat az áldozatok száma.

A legmagasabb napi halálozási számot 156–158-ra becslik. Azonban ha romlik az emberek fegyelme, például nem oltatunk, és nem tartunk megfelelő távolságot, valamint nem figyelünk a higiéniára, a helyzet ennél is rosszabb lehet. Ha ez bekövetkezik, akkor karácsonykor tetőzne a járvány, és akár 230 napi halottal is számolni kellene.

 

Úgy számolnak, hogy a negyedik hullám csúcsán 8 és fél ezren kerülnek majd kórházba, és több mint háromezren lesznek majd intenzíven. Ha újfent kötelezővé válna Magyarországon a maszkviselés, ezek a számok jócskán alacsonyabbak lennének, de a negyedik hullám lefolyása tovább tartana.

Pénteken, a legutóbbi adatközléskor 679 új fertőzöttet azonosítottak 15 154 mintavételből Magyarországon, meghalt kilenc beteg. A központi tájékoztató oldal adatai szerint

  • a beoltottak száma 5 891 228, közülük 5 651 539 fő már a második oltását is megkapta,
  • a harmadik oltást már 784 ezren felvették,
  • a járvány kezdete óta összesen 823 384 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma,
  • az elhunytak száma 30 199 főre emelkedett,
  • a gyógyultak száma 785 646 fő, az aktív fertőzötteké 7539 főre emelkedett,
  • kórházban 533 beteget ápoltak, közülük 84-en voltak lélegeztetőgépen.

Kampány indult

Az Index szeptember elején kampányt indított, hogy minél többen oltassák be magukat. Mint írtuk, társadalmi felelősségünk, hogy mindenkihez szólva megértessük: visszakapott szabad életünk csak akkor folytatódhat, a nyáron a korábban megszokott kerékvágásba visszatérő közösségeink csak úgy maradnak működőképesek, ha minél többen kérik és felveszik az oltást.

 

index.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here