15.1 C
Budapest
szerda, február 28, 2024
HomeÉpítészetEltűnik „Tripoli” a XVIII. kerületből

Eltűnik „Tripoli” a XVIII. kerületből

Javában zajlik a Fáy utca 2. épületegyüttes felújítása, és ezzel párhuzamosan a környék rehabilitációja is.

Ezt a részt régen „Tripolinak” csúfolták az áldatlan állapotok miatt, 2023-ban viszont leginkább egy szép lakóparkra hasonlít majd.

A felújítási projektet a Városrehabilitáció 18 NZrt. menedzseli. A vállalat vezérigazgatója, Bacsik György a mai napon tájékoztatta a helyszínen Szaniszló Sándor polgármestert és Kőrös Péter alpolgármestert a munkálatokról.

A polgármesteri bejáráson megtudhattuk, hogy összesen 2020 négyzetméter alapterületű ingatlan, 53 lakás érintett a felújításban, amelyekből az összevonások és felújítások után 46 korszerű lakást alakítanak ki. Komfort nélküliek voltak a korábbi lakások, minimális műszaki tartalommal, az újak viszont mind esztétikailag, mind műszakilag megfelelnek majd napjaink elvárásainak. Az ingatlanok továbbra is önkormányzati tulajdonban maradnak, és bérlakásként fognak szolgálni.

A mutatós, de elhanyagolt épület külső részét, homlokzatát az eredeti formájában újítják fel, és védettséget kérnek rá. Megújul az épületegyüttes udvara is – rendezik, parkosítják, füvesítik. A környező épületek között lesznek olyanok, amiket felújítanak, illetve elbontandó épületrészek is, tehát az egész lakórész arculata megváltozik. Előreláthatólag 2023 tavaszára fejeződnek be a munkálatok.

A teljes rehabilitációs projekt az Európai Uniótól pályázat útján elnyert bruttó 1,5 milliárd forintból és a XVIII. kerületi Önkormányzat bruttó 472 millió forintos önrészéből valósul meg. A jelenleg felújítás alatt álló épületrészek költségei, amelynek többek közt a 46 teljesen megújult lakás lesz a végeredménye, nettó 838 millió forintba kerülnek.

bp18.hu

Népszerű