0.1 C
Budapest
szerda, december 6, 2023
HomeHűhaEkkora lesz az ország karácsonyfája és ennyire befolyásolja a hétfői közlekedést

Ekkora lesz az ország karácsonyfája és ennyire befolyásolja a hétfői közlekedést

Mintegy 18 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyő érkezik a Kossuth térre, a fenyő a Heves megyei Apc egyik családi házának kertjét díszítette. A fenyőfát hétfőn állítják fel.

A fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezik meg a Kossuth térre. Egyúttal kérték a közlekedők megértését és türelmét a fenyőfa szállításakor esetlegesen előforduló várakozás és korlátozás miatt.

Az ezüstfenyőt szállító szerelvény várhatóan hétfőn 12 órától az M3-as autópályán halad. Körülbelül 13:30-tól az M0-s autóút – Megyeri híd – 11. sz főút – III. Batthyány utca – Rákóczi utca – Szentendrei út – Pacsirtamező utca – Lajos utca – Árpád fejedelem útja – Üstökös utca – Török utca – Margit híd (forgalom kizárásával) – Jászai Mari tér – Balassi Bálint utca (villamosforgalom kizárásával) – Kossuth tér útvonalon okozhat a közlekedőknek hosszabb menetidőt, esetlegesen várakozást a fenyőfa érkezése.

A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozókkal erős szélben is képes biztosan tartani.

A fenyőfát egy 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér fényű, energiatakarékos LED-fénnyel világító csúcsdísz ékesíti majd. Emellett 2500 folyóméter fényfüzérrel, benne 16000 energiatakarékos színes LED-izzóval díszítik fel.

Idén a nemzet Betleheme – ahogyan a készítők elnevezték – Kisgyőrből érkezik, embernagyságú fából faragott figurákból áll.

Az ország karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig áll majd a Kossuth téren, lebontását követően a faanyagot – tűzifaként – rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala.

 

Népszerű